Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Стилиян Иванов обяснява нагледно теорията за себепознанието асеман пред публика.
Стилиян Иванов обяснява нагледно теорията за себепознанието асеман пред публика.

Ако не познаваме нуждите си, не можем да ги задоволим, а ако не го направим, се разболяваме

Стилиян Иванов представя в поредица древното учение асеман (себепознание чрез неспекулативна астрология), което той е систематизирал. В предишните броеве той обяснява защо Орфей е наричан “баща на астрологията” и как всеки може да опознае себе си. Това е последната част от теорията му.

Светът ще те попита кой си и ако не знаеш, той ще ти каже.

Карл Юнг

И така. Какво всъщност е себепознанието асеман?

Самата дума казва всичко - “асеман” от персийски: “Небето в мен” и/или “Аз в безкрая на небето”. Асеман е некорумпираното, неизкривеното, неопороченото, неподмененото, нефалшифицираното първоначално познание за звездната математика, чиито формули показват нашата истинска същност. Като всяко знание, така и асеман изисква от изучаващите го да притежават логично мислене, лишено от всякакви предразсъдъци и предубедености; да са здраво стъпили на земята, далеч от всякакви суеверия и бабини деветини; да са смели, защото истината винаги плаши, когато разкрива истинските ни лица, скрити зад десетки маски; да са последователни и търпеливи, за да приложат на практика наученото чрез анализ и наблюдение.

Асеман е съставен от теоретична част - Inner mastery (“вътрешно майсторство”) и практика - In-out. Изучава се в лекции, семинари и уъркшоп.

И дава отговор на най-важния въпрос. А кой е този въпрос?

Не. Не става дума за това кога да започнем успешна диета или как да печелим, без да работим. Още по-малко пък за това как да кръшкаме, без да ни хващат. На тези въпроси дава отговор популярната астрология, която срещу 5 сребърника ще ви обясни защо може да убиете майка си или да изядете децата си, без това да се смята за грях.

Най-важният въпрос според себепознаването асеман е: “Кой съм аз?”.

Разбира се, много други се опитват да отговорят на това питане.

На първо място политиците. Но как да вярваме на политиката, като само допреди век робството беше възможно, а жените имат избирателни права едва от 70 години. Как да вярваме на нещо, което е законно, но не е справедливо и мени ценностите си на всеки сто години?

Науката? Ха! Та нали само допреди месеци учените ни уверяваха, че са разработили ваксина срещу COVID-19, а днес вече и децата знаят, че това е всичко друго, но не и ваксина, защото не предпазва нито от заразяване, нито от предаване на заразата. Учените сменят своите убеждения почти наравно с фазите на луната и всяко тяхно твърдение по презумпция се смята за предпоследно.

Колкото до изкуството… Спомнете си естетическите норми за красиво женско тяло през Античността, изразени чрез почти момчешките фигури на корите - жени, крепящи капитела на една от сградите на Акропола; през средновековието - пищните форми на Рубенсовите модели, чиято плът се излива извън платното на картината; наши дни, в които анорексични модели тракат скелетите си по модните подиуми и само хора с много богата и/или болна фантазия разпознават в тях жената.

Разбира се, пръв воин в битката да бъде говорител на истината винаги е била религията. Тъжно. И смешно. Защото през хилядолетията заради религията хората са принасяли в жертва децата си, както е изисквал култът към бога Баал, за който ви разказах вече, или пък разпъвали кучета на кръстопът в почит към богинята Хеката. Дори и днес най-ревностните уж християни и мюсюлмани колят и дерат агнета, ярета и камили, за да се докажат като добри и милозливи божии чада. Лицемерие! И отврат!

Политика ли? Наука ли? Изкуство ли? Религия ли? Кой може да даде верен отговор на въпроса “Кой съм аз”?

Та стигаме до себепознанието асеман, което от 32 000 години твърди едно и също нещо: неспекулативната небесна математика ни доближава максимално до собствената ни същност, изважда наяве скритите ни потенциали, задвижващи сили и конфликти, за да изживеем осъзнато и пълноценно това, което сме. Нещо повече. Чрез асеман несъзнаваните и подтиснати страхове се превръщат от “врагове” в помощници! Асеман разкрива седалището на инстинктите ни, връзката с нуждите ни, с нашето подсъзнание и нашите корени. Защото, ако не познаваме нуждите си, не можем да ги задоволим, а ако не задоволяваме нуждите си – се разболяваме. Боледува и тялото, и душата ни.

Както всяка сериозна система, по подобие на математиката асеман има свои аксиоми.

Първата аксиома гласи: Бог ни е създал по свой образ и подобие, но не като тяло, а като дух, просто защото Бог е Дух и логично “по свой образ и подобие” автоматично значи това. Бог е безсмъртен, т.е. безсмъртни сме и ние и се прераждаме, за да се учим, т.е. Живот=Училище. Всички сме ученици: “Никой не е повече от мен и аз не съм нещо повече от другите!”. И така също на никого нищо не дължа и никой не ми е длъжен с нищо! Асеман ни учи да живеем в радост, защото нямаме други отговорности, освен да се учим и да следваме пътя си, т.е. учебния процес.

Втората аксиома е: сами сме и всичко е наше отражение. Това, което ни радва, отразява изучената вече наша същност.

А това, което ни дразни и плаши, отразява неизученото в нас. Важното е да осмислим защо точно в този момент нещо ни радва или дразни. Хората с малко на брой прераждания се дразнят, плашат от повече неща, защото малко са опознали себе си. Затова, когато виждате сърдити и криви хора, не им връзвайте кусур, те са още в началната си фаза на осъзнаване.

Третата аксиома гласи: светът е двуполюсен - ден и нощ, топло и студено, вдишване - издишване. Не можем да избегнем нощта и да живеем само в ден, защото нощта ражда деня, но асеман ни казва кога и в коя област на живота настъпва вечер и в коя се развиделява.

Асеман има своя космогония: живеем в хилядоизмерни светове. “Заземяваме” се в капана на 3-измерното тяло в момента на сливането на сперматозоида и яйцеклетката, като частица светлина. Тази светлина попада във всяка една клетка на тялото ни чрез делене, успоредно с деленето на зиготата. Т.е. ние сме милиарди светлинки. Светлината в нас винаги се стреми да се върне към първоначалната цялост и това ражда “напрежението на живота” и е причина за “вечната човешка неудовлетвореност”, самота и тъга. Смъртта е връщане към началото, раждане в хиляда измерения. 

Повече за асеман четете през следващите месеци по повод различни събития от календара на обществения живот.

* Стилиян Иванов е автор и режисьор на 59 документални филма за историята, културата, философията и вярванията на човечеството. Води семинари по “Астрология на себепознанието” у нас в Центъра по себепознание “Орфей” и зад граница.

В поредица от статии той запознава читателите на “24 часа” с теорията си за себепознанието.