Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Д-р Сибила Маринова, шеф на реанимацията във великотърновската болница, разказва за състоянието на младия мъж.
Д-р Сибила Маринова, шеф на реанимацията във великотърновската болница, разказва за състоянието на младия мъж.
  • Търновски медици го върнаха към живота след 2 месеца в реанимация, от два дни той вече ходи
  • Майката: Бях изгубила надежда, но те направиха толкова много за сина ми
  • Д-р Сибила Маринова: При неговото състояние - синдром на Менделсон, смъртността е много висока
  • Врачка предрекла: Виждам светлина, детето ти няма да умре, ще живее

23-годишен младеж живее втори живот след два месеца в реанимацията на търновската болница и денонощни усилия на лекарите да го спасят. Направил е опит за самоубийство, придружен с тежки усложнения от аспирация на стомашен сок в белите дробове.

Наскоро Слав бе изписан, свалиха му конците от трахеотомията, дишал е през тръба дълго време. Сега се възстановява в домашни условия и

буквално като бебе се учи да се храни и да сяда.

От два дни вече ходи.

За случая разказа майката на младия мъж Лиляна Атанасова. Жената не знае как да се отблагодари на екипа на интензивното, че буквално върнали сина ѝ от оня свят.

Слав живеел сам на квартира във Велико Търново. Бил втора година студент във ВТУ и работел в магазин от верига супермаркети в мола. Майката живее в Италия с по-малката си дъщеря. Заминала през 2004 г. и не се е прибирала в страната 14 години. Има италианско гражданство. Двете ѝ деца - момче и момиче, в началото отглеждал дядо им в село Долна Липница. После момичето отишло на Ботуша, а Слав завършил гимназия в Габрово при леля си. Записал да учи за учител по български и история в Търновския университет.

Не искал да отиде при майка си в Милано, преди да завърши образованието си

Бил много мотивиран да учи, разказва Лиляна.

На 10 юни тя получила обаждане от България, което преобърнало живота ѝ. Казали ѝ, че Слав е намерен в кома в квартирата си. От магазина се обадили на полицията, след като не се явил на работа и не отговарял на обажданията. Шефката изпратила няколко негови колеги да проверят какво става.

“Като ми се обадиха да ми кажат, че положението е много зле, веднага се прибрах. През цялото време не знаех какво се е случило, от болницата не можеха да ми кажат от какво е в това състояние. Мислех, че може да е бил жертва на нападение или в съня да му е станало нещо. Изпратиха ме в полицията, там ми казаха, че се е отровил с лекарства. Бил е на косъм, както разбрах от докторите, трябвало му е още половин час и да си отиде. Не бях на себе си”, разказва майката, която сега не се отделя от леглото на сина си.

От приятелите му научила, че Слав имал слабост към хазарта. Нямал големи дългове, но в деня, когато е взел фаталното решение,

проиграл цялата си заплата на онлайн залагания

“Според мен не е знаел как да се оправи и го е било страх да ми каже. Явно го е направил заради това, защото всеки път, когато ми искаше пари, аз го питах какво прави със сумите, които му изпращах ежемесечно”, разсъждава Лиляна.

В началото лекарите не ѝ давали никаква надежда, казвали ѝ, че шансовете да оцелее са много малки.

“Той е намерен часове след като е приел различни видове медикаменти. Бил е в кома и тъй като няма рефлекси и съзнание, е аспирирал стомашно съдържимо в белия дроб. Всъщност големият проблем беше масивната белодробна аспирация, нанесла много тежки поражения в белия дроб. Нарича се синдром на Менделсон и е много тежко усложнение, защото PH-то на стомашното съдържимо е киселинно и вливайки се в белия дроб, освен че може да причини задушаване, поразява дихателните пътища - бронхите, алвеолите, всичко. Смъртността е много висока”, обясни шефката на реанимацията в търновската болница д-р Сибила Маринова.

“Беше в сепсис, в шок, на няколко пъти - на косъм

Положихме големи усилия и в крайна сметка успяхме да го стабилизираме”, допълни тя.

Д-р Сибила Маринова бе отличена в кампанията на “24 часа” “Достойните българи”.

“Аз си представях вече, че си е отишъл. Сутрин и вечер се молех в църквата “Св. Марина”. Обърнах се и към врачка в село Шемшево. Тя ми каза: “Няма смърт, не виждам черно, виждам светлина! Момчето ти няма да умре, ще живее”. Накрая постепенно нещата взеха да се оправят”, разказва през сълзи Лиляна.

Признава, че когато се случило нещастието, се обвинявала, че вината е нейна, защото е в Италия. Оставила сина си сам, без подкрепа. Казва, че

щом оздравее, ще го вземe със себе си,

а образованието си ще завърши дистанционно или ще го запише в италианско висше училище.

“Не пожелавам на никоя майка да преживява това, което аз преживях. Вярвам в Господ и знаех, че той ще ме подкрепи”, казва майката.

Сега състоянието на Слав се подобрява с всеки изминал ден. Осигурен му е рехабилитатор, който да го раздвижва интензивно. Поставят му се антикоагуланти.

От дългото лежане e загубил около 20 кг от теглото си

и голяма част от мускулната си маса.

“Благодаря много на д-р Сибила Маринова и на целия екип на интензивното, които направиха толкова много за моя син. Благодаря и на приятелите ми от Италия, защото и те ми дадоха голяма подкрепа - морална и финансова”, обяснява майката.

Тя все още таи напиращите въпроси към сина, за да не го наранява и да не му напомня за фаталния избор. Поискала е обаче обещание, че никога няма да прави подобна глупост отново.

Предупредила, че и тя ще умре, ако посегне отново на живота си

“Обещавам ти!”, чула и се престрашила да попита спомня ли си нещо. Отговорът бил, че не си спомня много, но Лиляна смята, че може и да крие. Младежът бил затворен и потаен. Вероятно освен от цялата любов на близките си ще има нужда и от психологическа подкрепа.

За медиците в търновската реанимация Слав е като талисман, любимец е на лекари, сестри и санитарки. “Възстановен е, но има белодробна фиброза. Изписахме го с добри показатели от кръвно-газовия анализ и добра сатурация. Надяваме се, че като млад човек все пак няма да има някакви проблеми”, обясни д-р Маринова.

---

Името на младия мъж е променено

Майката на младежа - Лиляна Атанасова, е много благодарна на търновските медици.
Майката на младежа - Лиляна Атанасова, е много благодарна на търновските медици.