Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Калоян Методиев
Калоян Методиев

"Служебният кабинет стартира предизборната кампания от ден първи на своето назначение. Провежда чистки и репресии спрямо 3 от партиите от предходното правителство и прибра в служебния кабинет четвъртата – ИТН. Което е преследване по политически признак. И назначава кадри на ГЕРБ. Така че кампанията не е спирала."

Това казва Калоян Методиев, ексшеф на кабинета на вицепремиера и министър на икономиката в правителството "Петков" Корнелия Нинова, в интервю за Радио Фокус.

"Радев помогна на Борисов да спечели изборите през 2017 чрез служебното си правителство. Борисов помогна на Радев за втори мандат. Борисов помогна на Радев да свали правителството. Радев много искаше да е като Борисов и вече е. Той е новият Борисов – има собствена олигархия и номенклатура, схеми, ресурси, укрепи се", коментира още Методиев.

Според него поведението на Борисов трябва да се коментира на два отделни периода - преди и след ареста. "След ареста сякаш загуби рационалното – озлоби се, стана жлъчен, вече не се шегува като преди, агресивен е, кара се постоянно пред камерите. Явно има травма, която замъглява трезвата му политическа преценка. И обвинява Петков за случилото се. Така че престрелките са естествени и много емоционални. Няма прошка помежду им", обясни политологът.

Ето пълното му интервю в Сутрешения блок на Радио Фокус:

- Как ще стартира тази кампания, г-н Методиев? Какви са вашите виждания за предстоящия вот?

- Служебният кабинет стартира предизборната кампания от ден първи на своето назначение. Провежда чистки и репресии спрямо 3 от партиите от предходното правителство и прибра в служебния кабинет четвъртата – ИТН. Което е преследване по политически признак. И назначава кадри на ГЕРБ. Така че кампанията не е спирала. Освен икономическите и социални въпроси, които доминират, виждам, че макар и плахо си проправя път и дебата за демокрация, ценостти, свобода, достойнство, парламентарна република като отговор на действията на служебниците.

- Как определяте поведението на кандидатите за изборите?

- Едни пеят, други свирят, трети говорят за политика и решения. Аз лично предпочитам последните. Ситуацията е такава, че изисква стабилни, отговорни и проверени политици. Големият ми страх е от българските избиратели, които са доказаните експериментатори на Европа. Ако имат чувство за самосъхранение ще търсят кандидати, които носят решения.

- Виждате ли партия/коалиция, която ясно очертава националните приоритети и гледа към бъдещето?

- Формациите от предходното управление, защото създадоха контраст спрямо 12 годишния модел на ГЕРБ преди това като резултати – за първи път в историята България бе номер 1 по промишлено производство в ЕС, четвърти по ръст на БВП, една стъпка по близо до Шенген и Еврозоната, социална политика невиждана от десетилетия с 22 млрд. Съдим по резултатите – останалото е по схемата: никой не може да ти даде това, което аз мога да ти обещая.

- Във ваши публични изяви наричате Румен Радев и Бойко Борисов политически инженери: Защо ги определяте като такива? Какво и как по-точно проектират те?

- Защото се бъркат в чужди партии, организации, опитват се да управляват процеси, да създават партии – визирам основно БСП и вътрешната опозиция, ПП - родена и душена от Радев, създаването на „Възраждане“, която по думите на Гунчева се управлява ръчно от ГЕРБ, Български възход, ИТН и други. Радев помогна на Борисов да спечели изборите през 2017 чрез служебното си правителство. Борисов помогна на Радев за втори мандат. Борисов помогна на Радев да свали правителството. Радев много искаше да е като Борисов и вече е. Той е новият Борисов – има собствена олигархия и номенклатура, схеми, ресурси, укрепи се. Тук идваме до интересния въпрос: необходим ли е още Борисов на Радев? Не изключвам отговор, че вече не е. Не изключвам и Радев много скоро да се опита да се отърве от него. Нищо, че в момента са плътно заедно, говорят в един глас и служебният кабинет му помага за изборите.

- Целенасочени ли са престрелките и обидите между Бойко Борисов и Кирил Петков?

- В творчеството на много художници има т.нар. периоди – преди и след дадено събитие. При Борисов трябва да се гледа преди и след ареста като два отделни периода. След ареста сякаш загуби рационалното – озлоби се, стана жлъчен, вече не се шегува като преди, агресивен е, кара се постоянно пред камерите. Явно има травма, която замъглява трезвата му политическа преценка. И обвинява Петков за случилото се. Така че престрелките са естествени и много емоционални. Няма прошка помежду им.

- Вие наблюдавате процесите в политиката, кои неща може да изведем като основни: От една страна притеснителни, а от друга перспективни?

- Притеснително е разрушаването на държавността, на икономиката, на агресията и реваншизма на служебния кабинет, това че узурпира държавата и се намесва в изборите, че иска да няма редовно правителство и да си управлява в състояние на безконтролна еднолична власт със собствена олигархия и номенклатура. Това е притеснително. Както казах притесняват ме и българските избиратели с постоянните си детински експерименти по певци, летци… Като ги боли корема не ходят на автомонтьор, а за най-важното – политиката само експериментират.
Колкото до втората част на въпроса ви, перспективно е, че редовното правителство показа, че е възможна и една друга България – с ръст на промишлено производство, със социална политика, с помощ за бизнеса, с махането на рекета от него, с тежки политически компромиси в името на националния интерес. Това трябва да продължи, защото е начинът да излезем от задънената улица на контролирания хаос.

- Къде (в кой град) според вас се очертава да има интересна политическа битка?

- В големите градове, разбира се – София, Пловдив, Благоевград. Лидерските битки и кампании са почти винаги са интресни, макар че със съвременните медии всичко много рязко се вдига на национално ниво – няма значение дали си на плажа или в планината, следиш всичко чрез радиа, сайтове... Регионалното преля в национално.

- Смятате ли, че служебният кабинет гледа сериозно на темата с газа и знаят ли какво точно правят?

- От тях идват само противоречиви сигнали. Почнаха с един щаб на апокалиптиката. Заявиха ни, че са наследили хаос и разруха и няма време. И се събраха един път за цял месец. Хаосът го вкараха те – всеки говори различно – президент, премиер, министър на енергетиката и директорката на „Булгаргаз“. Очевидно са некомпетентни да управляват сектора и накрая ще ни оставят както без американски, така и без руски газ. Аматьори.

- Първите експертни сметки по Бюджет 2023 са показали огромен дефицит, който надхвърля тазгодишния от над 6 млрд. лв. Как ще коментирате това, лидерът на левицата Корнелия Нинова заподозря, че тези неща се казват умишлено, за да се всява паника?

- Корнелия Нинова е силен политик, за това няма две мнения, успешен икономически министър и знае какво говори. Служебният кабинет вкарва стрес и вече влоши икономическите показатели в страната – само за месец НСИ отчете влошаване на бизнес климата с близо 4 % спрямо юли. От началото на годината до служебния кабинет не беше така, а точно обратното. Министърката на финансите явно изпълнява служебна политическа поръчка, защото като зам.министър в редовния кабинет същата е подписала бюджета с 3 % дефицит, а сега излиза да плаши с 6 %, орязване на социални разходи, вдигане на данъци… Типично за тоя служебен кабинет.

- Допускате ли, че след изборите ще се зароди една нова криза?

- Допускам. Ако няма воля за съставяне на редовно правителство. Радев ще направи всичко възможно да доразбие партиите и парламента, за да управлява еднолично. Искаше да втори мандат и го получи. Никой не го е закачал за нищо, но явно това му беше малко, иска още и още. Няма да остави държавата на мира.

- Как ви се стори предложението на Слави Трифонов за президентска република? Повечето ваши колеги го определиха като предизборен ход, вие на какво мнение сте?

- Той носи нещастие до всичко, до което се докосне. Излъга българите. Може и да са замислили нещо с Радев, но едва ли ще им се получи. Поне по реакциите от целия сперктър, повтарям целия, е ясно, че вече се разбира, че Радев е господарят и Трифонов изпълнителят в пиесата, която ни прожектираха година и половина. Заедно свалиха правителството и се надявам, че няма да имат обществена подкрепа за въвеждане на президентска република и унищожаване на парламентарната демокрация.

- Дребни сметки, обективна възможност за демонстриране на реални намерения или нещо друго наблюдаваме?

- Малко са държавниците, хората с характер и компетентност в българската политика, но ги има. Можем да излезем от кризата, да подредим държавата си – има успешни модели по целия свят. Избирателите държат ключа и няма с кого да се оправдават. С наказателен вот, злоба и крайности няма да стане. Новото е, че този път няма нови проекти, по които да се подлъжат, така че да мислят и да гласуват.

- Обнадежден ли сте от предстоящите избори?

- Дум спиро сперо са казали древните, май така беше, тоест докато дишам се надявам. Няма да е лесно, такава ни е националната съдба, всичко става трудо, бавно, но се надявам да има борбен дух, виталност, желание за положителна промяна. От нас като общество си зависи. Ако се откажат, отстъпят или колебаят да гласуват всички ще търпим огромни щети зимата. Така е устроена политиката. Знам, че звучи клиширано, но е истина и трябва да го проумеят. Няма да дойде някой отвън да ни подреди държавата.