Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

През зимата на 2016 г. в болница в канадския град Ванкувър, Британска Колумбия, без абсолютно никаква подготовка се провежда революционен медицински експеримент, който дава първи научни отговори на голямата загадка за човечеството – какво се случва с хората в момента на смъртта?

Три дни по-рано след тежък удар в главата там по спешност постъпва 87-годишен пациент. Той е с мозъчен хематом и опасност за живота. Д-р Аймал Земар, млад неврохирург, участва в успешната операция по отстраняване на кръвоизлива. 72 часа по-късно обаче пациентът започва да получава епилептични припадъци. Обичайна процедура е в такъв случай лекарите да му поставят електроди на главата (ЕЕГ), за да проследят мозъчната дейност. Точно 15 минути по-късно старецът умира от инфаркт. Сърцето му спира завинаги, но невролозите за първи път разполагат със запис на активността на мозъка на човек в тези последни 900 секунди от живота му. Това дава уникална възможност да се изследват мислите и възприятията в момента на смъртта.

Учените се фокусират върху тази важна минута – последните 30 секунди преди спирането на сърцето и 30-те секунди след тях. И установяват рязко повишена мозъчна активност, като ритмичните вълни наподобяват изключително състоянието при сън, при припомняне на стари преживявания. Спецификата на вълните кара д-р Аймал Земар, който провежда изследването, да твърди, че в момента на смъртта човек вижда като на филм поредица от много важни преживявания от своя живот. Нещо повече, неврологът смята, че мозъкът е предварително програмиран да възпроизведе тези спомени в момента на смъртта, като продължава да работи за кратко и след спирането на сърцето, което помпа кръв, за да го оросява с неговото гориво – кислорода.

Младият д-р Земар оповестява откритието си цели 6 години по-късно – в началото на 2022-ра, защото в името на науката се опитва да намери потвърждение на теорията си, но така и не открива нито един друг запис на мозъчна дейност на човек по време на смъртта. „Просто никой не идва при нас, за да ни каже – включи ми ЕЕГ, защото смятам след 5 минути да умра.“ Неврохирургът се шегува, но неговото откритие е първото научно потвърждение на разказите за тази последна в живота светкавична ретроспективна „кинопрожекция“ на много хора, озовали се между живота и смъртта.

В този „Космос“ ще търсим научни доказателства не само за мислите на умиращите хора, но и затова има ли душа и напуска ли тя човешкото тяло, когато сърцето спира. За целта ще се потопим в дълбоката древност, в каноните на най-разпространените религии до знаменития експеримент „21 грама“ на д-р Дънкан Магдугъл от 1906 г. После ще вдигнем поглед към нощното небе, за да усетим колко нищожни и преходни сме под звездите в нашата Галактика, която лети в космическото пространство с 630 км в секунда. Ще го усетите и Вие, защото ще Ви срещнем с много успешен български фотограф, обсебен от Млечния път. С новия повелител на световния океан – медузите. С враните, които се оказват умни колкото първокласник. Ще Ви потопим в личната драма на един голям психиатър, посветил живота си да изследва серийни убийци и открил, че мозъкът му е устроен със заряд на психопат, точно като техните. Ще Ви разкажем и удивителната история на учен, който се оказва истинският Франкенщайн.

В новия брой 8/2022 на сп. "Космос" четете още:

- Тежи ли 21 грама душата?

- Млечният път - фоторепортаж

- Първата майка в Космоса

- Медузите - новият господар на океана

- Враните - гениите на птичия свят

- Сушата в Мадагаскар

- Джеймс Фалън, неврологът с мозък на психопат убиец

- Загадката на инспектор Стрезов

- Над 1 милион уйгури затворени в лагери в китайската провинция Синдзян

- Пластмасата ни убива

- Лудият учен Йохан Дипел - истинският Франкенщайн