Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Демерджиев и Де Бол дадоха подробности за съвместната работа на службите ни за сигурност с Европол.

СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА
Демерджиев и Де Бол дадоха подробности за съвместната работа на службите ни за сигурност с Европол. СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА

Всички полицейски дронове кръжат над границата с Турция, за да помагат на униформените да стигат бързо до преминаващите през оградата нелегални мигранти, каза вътрешният министър Иван Демерджиев в сряда след срещата си с шефката на Европол Катрин де Бол. Летящите камери дисциплинират и граничарите, които обикалят оградата, каза още Демерджиев.

Освен това има полицейска операция срещу хора, за които има данни, че се занимават с каналджийство.

“Това са основно чужденци. Пряко отношение към тях има и Европол”, посочи Демерджиев. Освен профилактиката на трафикантите на мигранти МВР работи и по служители, които са замесени в каналджийството.

“Ще предадем на прокуратурата всички данни за извършени престъпления”, категоричен е Демерджиев.

Той обясни, че за пръв път от 10 години насам има толкова много служители, които охраняват границата. Не уточни бройка, но се знае, че само от армията помагат над 300 души. Те са на пост основно около частта от оградата, която е едноредова.

МВР работи по изцяло нов модел за охрана на държавната граница против нелегалните мигранти, каза още Иван Демерджиев. При встъпването си на поста той обяви, че няма да се правят акции след тежки инциденти, но нарече сегашните усилия на браздата точно така. За да се наложи новата политика обаче, първо трябва да се подобри техническото обезпечение. Затова в момента има командировани полицаи и по местата, където има недостиг на термокамери.

Акцията започна, след като миналата седмица сириец с автобус, пълен с мигранти, блъсна и уби двама полицаи при преследване в Бургас. За идентифицирането на каналджията Омар Аднан и двамата му другари Ахмад Муфед и Абдулах Абдулахед са помагали експерти от Европол, обясни шефката на европейската полицейска организация Катрин де Бол. И посочи, че те са прегледали всяка една база данни от страните -членки на ЕС. Проверили са и дали тримата не са част от по-голяма международна организация, която да се занимава с трафик на мигранти и други престъпления. Справката е била извършена в създадения през 2016 г. Единен център за борба с каналджийството, обясни Де Бол.

Тя изказа съболезнования на семействата на загиналите полицаи Йордан Илиев и Атанас Градев. “Тази трагедия показа още веднъж на какъв риск са изложени ежедневно полицаите. Демонстрира и как престъпните мрежи работят динамично и бързо се адаптират към новите условия”, допълни полицай №1 на Европа.

Де Бол отчете, че през последните пет години има 3 пъти увеличение на обмена на информация между българските служби и Европол.

“Нашето сътрудничество доведе до много успехи в борбата с каналджийството на мигранти, трафика на хора, контрабандата и производството на незаконни цигари, подправяне на валута, контрабанда на други стоки”, допълни тя.

И даде за пример акцията в Слънчев бряг от края на януари м.г., при която бе разбита печатница за фалшиви пари, а по същото време криминалисти откриха и две помещения, използвани за правене на паспорти менте. При операцията бяха задържани 6-има души. Фалшивите пари, открити от разследващите, бяха оценени като много добра имитация. Те наброяваха над 770 000 евро.

Катрин де Бол е на обиколка в европейските столици заради мигрантските потоци от Украйна и Близкия изток.

“Събитията в Афганистан и Украйна доказаха, че има необходимост от международно сътрудничество. Уверяваме България, че подкрепяме страната в борбата ѝ с нелегалната миграция”, каза де Бол след срещата с Демерджиев.