Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Професор Николай Витанов 
СНИМКА: Фейсбук
Професор Николай Витанов СНИМКА: Фейсбук

COVID вълната си отива, а по Черноморието ситуацията вече е добра. Така математикът от БАН проф. Николай Витанов анализира във фейсбук ситуацията с COVID-19 в България.

Ваксина срещу COVID-19 СНИМКА: Архив
Ваксина срещу COVID-19 СНИМКА: Архив

“Заболеваемостта във Варна, Бургас и Добрич спада. Сега е моментът за почивка на море, за който има такива планове”, пише математикът.

„Август е спокоен, както ви беше прогнозирано. Болниците няма да са пълни. Областите по морето всички са в зелената зона. Приятна почивка и през септември”.

Според него добрите тенденции ще се запазят до изборите и малко след това. „За процеса на засилено неспазване на мерки в края на август вече ви писах. Социалната система е в хомеостазис, ще издържи това до началото на октомври, когато са изборите. След това ще има още седмица относително спокойствие и полека ще почне да идва сметката. Миналата година, ако помните, така си докарахме вторичен пик. Тази година няма да е така, но пък си гласим интересна дълбока есен. Но каквото, такова. Засега всичко е ОК”, твърди той.

COVID-19
COVID-19

Витанов споделя и прогнозата си за септември. Сценарий “Празни болници” ще е стабилен и през септември. Навреме наложените мерки прегазиха вълницата и вкараха системата в хомеостазис с намаляваща заболеваемост. Мерките се махат, но хомеостазисът ще издържи достатъчно дълго, за да е стабилен сценарий “Празни болници” през септември и да няма особени проблеми до изборите и около 2 седмици след това.

И анализира: “При тая вълна заболелите във Франция бяха стигнали 200 000 ден. Тук – слаба ваксинация, но въпреки това малка вълница, перната и прегазена от немногобройни, но точно наложени като време и обем мерки. Ама то било щото Ганьо бил умен, не се ваксинирал и мерки не спазвал. Тъй, тъй Ганьо, всички са глупави, само Ганьо е умен. Сега Ганьо работи умно и красиво по есенно-зимната вълна, като си мисли какъв е хитър и как ще прецака небесния кръчмар да пие без да плаща. Ганьо, Ганьо-о-о-о, тоя кръчмар вижда всичко и не мож го прецака. Ама, пробвай се”.

“Я не се съмнявайте – какво е за Ганьо от Балкана, умен и красив, знае всичко, може да окепази всеки хомеостазис. Към края на септември хомеостазисът се очаква вече да е окепазен, след средата на октомври това да си проличи доста, а през ноември се очаква да дойде и сметката от небесния кръчмар”, пише още математикът в анализа си.

Витанов публикува и прогноза за смъртността на пациенти с COVID. “Сведена е до едноцифрено число на ден. Смъртността до края на сценарий „Празни болници” ще е ниска, обаче ще има дни с двуцифрено число починали. В момента се пречупва този последен тренд, свързан с вълницата”.

Математикът обаче съветва: „Пазете се! Ако и да протича леко, все пак има и къси клечки. Най-добре да не стигате до теглене на клечка. Така гарантирано няма да изтеглите късата клечка. Възможно е да има още някой и друг ден с двуцифрено число починали, но трагедии не се очакват”.

На финала проф. Витанов публикува обобщение на анализа си: „152 дни след отпадането на извънредната епидемична обстановка, ситуацията е спокойна. Здравната система се справя с проблемите, сценарий „Празни болници“ е стабилен. Дифузното разпространение е угасено. Клъстерното разпространение полека отслабва, но не отслабва достатъчно бързо. Индексите падат. Това е добре, много добре. В благоприятния сценарий сме. Прогнозата я знаете – септември ще е спокоен. Болниците няма да се напълнят”.