Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Катерина Тихонова се премества при Игор Зеленски в Мюнхен през 2019 г. според изтеклите имейли на охранителя й .
Катерина Тихонова се премества при Игор Зеленски в Мюнхен през 2019 г. според изтеклите имейли на охранителя й .

Новият любим на по-малката дъщеря на Путин управлява фондация с 1,8 милиарда долара бюджет

Познавал финансиста на първия мъж на Катерина
Тихонова, неясно защо му изпращал пари

Намекнали на балетиста да освободи шефското място в Мюнхен, защото не се противопоставя публично на агресията срещу Киев

Никой не е чувал какви са възгледите на Игор Зеленски, партньор на по-малката дъщеря на Владимир Путин, за войната в Украйна или руската външна политика, пише "Форбс". Въпреки това сайтът "Медуза" предполага, че причината да се откаже да управлява художествената програма на Баварския държавен балет е в това, че е отказал публично да се противопостави на инвазията в Украйна.

През април съименникът на украинския президент подаде оставка като артистичен директор по лични семейни причини. Те така и не бяха оповестени официално, но според "Свободна Европа" е бил принуден, защото не е заклеймил агресията на Русия.

През май обаче подозираните в прокремълски пристрастия влогъри Вован и Лексус решават да разберат истината. Единият

се представя като украински министър на културата

и разговаря по телефона с генералния директор на театъра Серж Дорни. Попитал го дали Зеленски е бил принуден да напусне заради отказа си да осъди публично Русия.

"Разговаряхме с него няколко пъти. Предложих му да си тръгне... Не е взел това решение самостоятелно", казва Дорни на Вован и Лексус.

Според информация на баварското радио балетистът е говорил срещу войната пред своя ансамбъл, но се е въздържал да го направи публично. Пресслужбата на Мюнхенския театър само потвърди пред изданията, че не е направил официално изявление, осъждащо войната на Русия: "Твърдението се отнася до частни разговори.

Не можем да цитираме конкретна формулировка

в това отношение", казват от институцията.

Истината е, че Зеленски винаги е избягвал да говори за руската външна политика. Когато през 2016 г. става художествен директор на Баварския държавен балет, той коментира анексията на Крим твърде лаконично:

"Аз не съм политик, но те трябва да седнат на една маса и да се успокоят. Изкуството ще спаси света."

Познати на Зеленски твърдят пред руски опозиционни медии, че той може да се върне в Русия в близко бъдеще. Очевидно сегашната му партньорка, която не е негова съпруга, настоява за това. Според "Медуза" той ще поеме строящия се държавен театър в Севастопол, Крим.

Игор Зеленски не е купувал руски държавни предприятия по времето на Елцин, нито се е издигнал заради приятелството си с Путин. Не е предприемач, а световнопризнат балетист, солист в Москва, Ню Йорк и Мюнхен.

Сближава се с Катерина Тихонова, когато работи

като балетен директор

в Московския театър "Станиславски и Немирович-Данченко" между 2011 до 2016 г.

Служител в театъра и източник, близък до балетната компания, казва пред "Медуза", че Тихонова е започнала да посещава негови представления, след като Зеленски е получил работата.

"Виждали са ги заедно след някои спектакли", допълва източникът.

Разказва още, че преди посещенията на Тихонова Зеленски предупреждавал целия ансамбъл, че "идва дъщеря на известен човек". Идвала сама, без охрана и се опитвала да не привлича вниманието. "Зеленски я придружи до мястото й - спомня си служителят на театъра. - Тя вървеше тихо по коридора с Игор Анатолиевич, когато всички вече бяха седнали в залата, и това е всичко."

Според сайта "Медуза" Тихонова и Зеленски са поддържали приятелска връзка дори след като тя се омъжва за милиардера Кирил Шамалов през февруари 2013 г. А след раздялата на семейната двойка балетистът остава в добри отношения с бившия зет на Путин, става ясно от публикацията на "Важни истории" и "Шпигел".

Информация за това беше разкрита в изтекъл архив от корпоративни имейли от компанията на Кирил Шамалов "Ладога Мениджмънт".

Според тях Зеленски се познава и с дългогодишния помощник на Шамалов Виктор Снакин, който се е занимавал с финансите на милиардера поне от 2016 г. През 2021 г. например Снакин е получил плащания от балетиста към сметките на Шамалов. Не е ясно за какво са били те и

какви точно са отношенията между бившия мъж и настоящия партньор на Тихонова

Знае се обаче, че семейството на Путин е най-пазената тайна в Русия, но Катерина реши да покаже на света своите проекти. Един от тях е интересът й към акробатичния рокендрол, като състезанията са спонсорирани от най-големите компании в Русия, свързвани с президентското семейство.

А партньори на нейната фондация "Инопрактика" са най-големите държавни фирми и корпорации. През юни по-малката дъщеря на Путин стана съпредседател на координационния съвет по заместване на вноса към Руския съюз на индустриалците и предприемачите (РСПП).

Тя е един от двамата отговорни за получаването на пари от внос. Без нейното разрешение това ще бъде изключително трудно. Постът е възлов особено в условията на санкции срещу Русия.