Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ЧУК: Стефан Бонев - Сако е предаден от своя човек в наркоорганизацията Веселин Христов.
ЧУК: Стефан Бонев - Сако е предаден от своя човек в наркоорганизацията Веселин Христов.

След ареста на Стефан Бонев-Сако и Милен Иванов-Катерицата в операция "Чук" наркопазарът в София остава в ръцете на люлинската банда, установи проверка на "168 часа". Босовете от квартала успяват да се задържат на свобода само защото помагат в разследванията срещу други играчи в бизнеса с кока и трева.
Сред тоталния хаос в последните 2 години наркопазарът в столицата не можа да излъчи един лидер, който да контролира положението. Бизнесът се движи от малки групични, независими една от друга. Масовата преса на ченгетата допълнително ги разколебава. Освен това, за да отърват кожата, се топят един друг, разказва запознат с пазара на дрога.
Соченият за човек на Маргина Стефан Бонев-Сако, който бе арестуван в операция "Чук", доскоро бе смятан за най-мощния наркобос. Срещу него има две висящи дела, но винаги успява да се измъкне на свобода и да продължи с престъпната си дейност. По едно от тях той се разследва
заедно с Големия Маргин
за организирана престъпна група за разпространение
на наркотици

Задържаният заедно със Сако Милен Иванов-Катерицата, на 37 години, от години насам е в криминалните сводки, но не е помирисвал затвор. Преди години е тартор на група автокрадци заедно с друг бандит - Димитър Стоянов-Турчина. След залеза на Христофорос Аманатидис-Таки и Златко Баретата Катерицата също навлиза в наркопазара.
Гочо Гочев, друг от арестуваните в последната операция срещу разпространение на кокаин, е 29-годишен. Идва в столицата от Бургас. Културистът е бил сред приближените на осъдения наркобос Димитър Желязков-Очите. Арестуван е заедно с боса си и дясната му ръка Христо Широков още през 2005 година. След разбиването на групировката му се мести в София. Тук бързо влиза в час и започва работа при Сако. Гочо отговаря за силовите бригади в групировката и бързо навлиза в нови територии, включително и в тези на задържания миналата година Христо Байков. Гочев също е оставен в ареста от специализирания наказателен съд. Единственият, който е пуснат под домашен арест, е Веселин Христов. Той е на свобода,
защото е пропял срещу другарчетата си и на неговите показания ще се разчита, за да бъдат осъдени 

"Весо Кубинеца не е пропял случайно. Сега ще го пуснат, а след година и него може да го арестуват като бос, както стана с много хора напоследък. Първо - свидетели срещу аверите си, после - ръководители на организирани престъпни групи. Те и ченгетата много добре ги работят. Мине не мине време, и някой от тях дава обяснения пред дъската с начертана на нея схема.
Казват му - загазил си, влизаш в затвора,
ако не съдействаш
Обещават му да го оставят за известно време и той се съгласява" - разказва оттеглил се от мръсния бизнес дилър на средно ниво.
Преди операция "Чук", която удари Сако и Катерицата, в ареста бяха прибрани други двама големи играчи - Христо Байков и боксьорът Христо Ширев. Последният е свидетел срещу бандата на Сако, с когото са конкуренти заедно с Веселин Христов от самата групировка.
Така на пазара с кока в София най-силни остават хората от квартал "Люлин", бивши креатури на забегналия в чужбина Христофорос Аманатидис-Таки. За босове на бандата от западния квартал се спрягат Мирослав Пелтеков-Пелтека и близкият му сподвижник Росен Кръстев-Стъкларя.
Двамата изучават
 занаята покрай Таки,
 който преди три години
е един от бигбосовете
на коката
Двамата са сред доверените му лица в мащабната нарковерига, която тръгва от "Люлин". Днес босовете Таки и Христо Вартенян-Исуса се издирват от Интерпол, а Стъкларя и Пелтека са на свобода, която също не е случайна. По подобие на Веселин Христов, пропял за Сако и Катерицата, Пелтеков и Кръстев са свидетели в процеса срещу бандата на Таки, въпреки че години наред са били част от нея. В миналото срещу Пелтеков е имало бомбен атентат, а Росен Кръстев-Стъкларя е зверски пребит от конкуренти, хора на осъдения на 8 години затвор Златко Баретата.
Пелтеков и Кръстев имат и законен бизнес, както подобава на всеки наркобос.
Благодарение на свидетелските им показания
срещу Таки и Исуса
двамата продължават
да са на свобода,
но според оперативни данни на полицията не са спирали да участват в схеми за разпространение на наркотици.
Водачите на люлинската банда засега са чисти пред закона, за разлика от боксьора Христо Ширев, който е под домашен арест, Сако, Катерицата и Христо Байков. Последният още няма обвинение за разпространение на наркотици, но се разследва за изнудване. Освен това в Софийския градски съд е подсъдим за грабеж с още трима души. Делото обаче тихомълком е прекратено в края на миналата година заради нарушения, с които са ограничени правата на Байков и компания. Така грабежът ще се доразследва от прокуратурата и не се знае дали отново ще стигне до съда.

ДРОГА: Кокаинът, открит при обиските по време на операция "Чук", е предназначен за пласиране в нощните заведения на София.
ДРОГА: Кокаинът, открит при обиските по време на операция "Чук", е предназначен за пласиране в нощните заведения на София.
ОБРАТ: Срещу Христо Байков още няма дело за наркотици, но това з аграбежа е прекратено.
ОБРАТ: Срещу Христо Байков още няма дело за наркотици, но това з аграбежа е прекратено.