Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ким Чен Ун се снима с войници.
Ким Чен Ун се снима с войници.

Севернокорейци ще възстановяват инфраструктурата в Луганск и Донецк

Ким Чен Ун бил готов да изпрати 100 000 доброволци да се сражават в Донбас

Северна Корея може да изпрати 100 000 "доброволци", които да помогнат на Русия във войната срещу Украйна, както и строители за възстановяването на инфраструктурата на Луганска и Донецка република. В замяна тя ще получи резервни части за руските военни машини и електроцентрали от съветско време, енергия и храни.

Тази сделка, която е в нарушение на резолюция на Съвета за сигурност на ООН, бе тиражирана от прокремълски медии.

Северна Корея е предложила на Русия 100 000 “доброволци”,

за да помогнат във войната срещу Украйна, съобщи в началото на август по руския държавен тв "Канал 1” водещият на токшоу, военният експерт Игор Коротченко. Новината бе тиражирана както от руски, така и от западни издания, включително в. "Ню Йорк Пост", "Бизнес Инсайдър" и "Нешънъл Ривю".

"Вярвам, че това без преувеличение е исторически момент! – казва в свой коментар по темата Сергей Миронов, председател на Социалистическа партия "Справедлива Русия" и депутат в руската Дума. Миронов е направил такова изказване в парламента.

"Северна Корея е сигнализирала по дипломатическите канали готовността си да подкрепи отбраната на Луганската (ЛНР) и Донецката (ДНР) република", включително "готовност да изпрати до 100 000 свои войници в Донбас”, както и за подобряване на търговските връзки с Русия… Пхенян може да изпрати свои тактически части в Донбас; в замяна ще получи зърно и енергия от републиките", се казва в статия на информационната агенция REGNUM, известна със силната си антиукраинска позиция.

Коротченко не цитира източника на твърдението си за 100 000-те севернокорейски доброволци и няма да има публично съобщение от Москва или Пхенян в негова подкрепа, отбелязва сп. "Нюзуик", според което тази новина не е достоверна. Изданието прави проверка на фактите и цитира руското Външно министерство.

"Наскоро забелязахме някои твърдения, циркулиращи в интернет, разширени от някои блогъри и почти експерти коментатори, относно предполагаемото предложение на КНДР, получено по дипломатически канали, да изпрати до 100 000 свои доброволци за участие в специалната операция в Донбас. По отношение на това твърдение бихме искали да заявим, че

тези съобщения са фалшиви от

началото до края

Такива преговори не се водят и няма планове за изпращане на севернокорейски доброволци в ДНР и ЛНР", каза Иван Нечаев, говорителят на МВнР, на брифинг на 11 август 2022 г.

Факт е обаче, че притисната от военните загуби в Украйна, икономическите санкции и рекордната инфлация, Русия се ориентира към по-тясно сътрудничество с някои режими, включително със Северна Корея.

Експертът Игор Коротченко говори за съобщения, според които Русия е поканила севернокорейски строители да ремонтират обекти в превзетия от Русия Донбас. Той нарича севернокорейските строители "постоянни и невзискателни" и отбелязва, че

най-важното е,

че те са “мотивирани”

По-късно Коротченко разяснява пред в. "Московский комсомолец": "Що се отнася до предложенията за помощ на Ким Чен Ун, всички те са направени в съответствие с по-широката подкрепа за Русия… И ако ние се съгласим с това предложение, тогава КНДР определено ще изпрати свои хора – в това няма съмнение. Но тук възниква въпросът за политическата целесъобразност. Ще бъде ли взето такова решение? Трудно ми е да отговоря на този въпрос."

Руският посланик в Пхенян Александър Мацегора казва пред в. "Известия", че по-тясното сътрудничество с Пхенян може да означава

“висококвали-

фицирани, трудолюбиви”

севернокорейски работници да помагат за възстановяването на разрушената инфраструктура в контролираните от Русия Донецк и Луганск.

От своя страна, Пхенян проявява интерес към вноса на стоки, произведени в региона, пише The Moscow Times.

Мацегора твърди, че Пхенян иска да получи резервни части за тежко оборудване от съветската ера, доставено на севернокорейски фабрики и електроцентрали от Източна Украйна. Той казва, че Славянск и Краматорск – градове в Донбас, които все още се държат от украинските сили - са

основни центрове за това оборудване

"Това просто показва степента, до която (руският президент Владимир) Путин остава изолиран. Сега той трябва да се обърне към Северна Корея" – коментира интервюто на посланика Джон Кърби, координатор на Съвета за национална сигурност на Белия дом за стратегически комуникации, цитиран от www.voanews.com.

Изданието припомня, че Съветът за сигурност на ООН, на който Русия е постоянен член, е приел резолюция през декември 2017 г., забраняваща на държавите членки да наемат севернокорейски работници в отговор на изстрелването на междуконтинентална балистична ракета от Пхенян месец преди това.

Пхенян отдавна изпраща севернокорейски работници в Русия, за да печелят чужда валута, която да връщат у дома. По данни на САЩ 30 000 севернокорейски работници са били в Русия преди ООН да наложи тези санкции. Мнозина са останали в Русия и работят със студентски или туристически визи. В доклад, представен на ООН през март 2020 г., Русия призна, че в страната са останали 511 севернокорейци.

"Москва нарушава санкциите срещу Северна Корея от момента, в който Русия гласува за тях" - смята Антъни Руджеро, старши сътрудник във Фондацията за защита на демокрациите, цитиран от www.voanews.com. Коментарите на Мацегора показват откровена готовност за "явно нарушение", твърди Брус Клингнер, старши сътрудник във фондация "Херитидж".

Сергей Радченко, историк и специалист по Студената война в Училището за международни изследвания на "Джонс Хопкинс", е на мнението, че сега, когато самата Русия е подложена на санкции, тя "очевидно няма причина да се придържа към каквито и да било ограничения".

Подновено сътрудничество

Някогашните приятелски отношения между Москва и Пхенян се влошиха след разпадането на Съветския съюз, но войната в Украйна отново ги събира, казват анализаторите, цитирани от voanews.com. Малко след избухването на войната през февруари Северна Корея защити нахлуването на Русия в Украйна. През март, заедно с Беларус, Еритрея и Сирия, Пхенян гласува против резолюция на ООН, изискваща Русия да прекрати инвазията.

На 14 юли преди коментарите на посланик Мацегора Пхенян призна независимостта на два подкрепяни от Русия сепаратистки региона – самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народна република в района на Донбас в Украйна. В отговор Украйна прекъсна всички дипломатически връзки с Пхенян.

Пет дни по-късно външното министерство на Северна Корея излезе с изявление, в което се казва, че отношенията с Москва "достигат нова стратегическа висота".

"Северна Корея е една от малкото страни, които могат да си позволят да следват напълно независима външна политика. Нито Русия и Китай, да не говорим за САЩ,

никой не може да принуди севернокорейците

да направят нещо или да не направят нещо", коментира посланик Александър Мацегора, обещавайки Русия да помогне на Северна Корея да се бори със санкциите на световната сцена. "В новата реалност, в която съществуваме, в която съществува КНДР, в която ще съществуват републиките на Донбас, трябва да свикнем да живеем в условия на всякакви ограничения" - заключава той, цитиран от www.nationalreview.com. Кен Гауз, директор на Програмата за анализ на противника в организацията с нестопанска цел за изследване и анализ CNA, казва, че изказванията на Мацегора показват, че "руснаците са фокусирани върху отслабването на либералния демократичен ред".

От разменена кореспонденция между Владимир Путин и Ким Чен Ун по повод националния празник на Северна Корея на 15 август става ясно, че двете страни ще задълбочат отношенията си, защото имат общ враг. В писмо до лидера на Северна Корея Ким Чен Ун в Деня на освобождението на страната Владимир Путин е заявил, че Русия и Северна Корея ще разширят своите "всеобхватни и конструктивни двустранни отношения” и че това ще бъде в интерес и на двете страни.

На свой ред в отговора си Ким казва, че

другарството между двете нации е изковано през Втората

световна война с победата над Япония и е "укрепвано и развивано век след век". Той допълва, че тяхното приятелство ще стане по-силно и че "стратегическото и тактическо сътрудничество, подкрепата и солидарността между двете страни са поставени на нова висота в общия фронт за осуетяване на военната заплаха и провокация на враждебните сили”. Пхенян не идентифицира "враждебните сили", но терминът е използван многократно от Северна Корея за обозначаване на САЩ и техните съюзници, коментира Би Би Си.

Някога СССР е основен комунистически съюзник на Северна Корея, предлагащ икономическо сътрудничество, културен обмен и помощ. Днес Северна Корея лети със стари руски МиГ-29 и има друго руско оръжие. Говорейки на оръжейно изложение край Москва през август, президентът Путин каза: "Ние сме готови да предложим на съюзниците и партньорите най-модерните видове оръжия – от малки оръжия до бронирани машини и артилерия, бойни самолети и безпилотни летателни апарати", съобщава Би Би Си, според която въпреки модерните си оръжия като крилати ракети и др. руските военни части

са претърпели сериозни загуби

от по-малките украински сили, които разполагат с различни западни оръжия. Според някои данни убитите руски войници във войната в Украйна са между 15 000 и 25 000 души.

Споразумението между Москва и Пхенян за размяна на севернокорейски войници, които да се бият в Украйна в замяна на внос на руско зърно и петрол, напомня за Средновековието; ако Русия се надява да въвлече Сърбия в такъв съюз, Белград трябва да каже "не", пише в EURACTIV Орхан Драгаш, основател и директор на Международния институт за сигурност със седалище в Белград. Според него московските пропагандисти, окуражени от този вид новини, смятат "доброволците" на Ким за упорити бойци и вече са им възложили задължението да се борят срещу "украинския фашизъм". Драгаш смята, че евентуален нов военновременен съюз, за какъвто се говори по руската държавна телевизия, ще бъде един вид

бартерно споразумение,

при което Северна Корея ще изнася така необходимите дивизии за Русия, а в замяна ще получава зърно, въглища и газ. "Всичко това много повече напомня средновековните завоевания на наемните армии, отколкото две държави от XXI век, които се смятат за важни за световните събития по известни на тях причини", казва Драгаш и допълва, че

военният съюз

на Русия със Северна Корея не би бил изненада

и че той може да включва и внос на севернокорейски изтребители.

Патрик Кронин, председател по сигурността на Азиатско-тихоокеанския регион в базирания в Калифорния институт "Хъдсън", коментира: "Русия се стреми да покаже, че запазва инициативата във войната си с Украйна, и за да направи това, се нуждае от всеки партньор, който е готов да устои на това да бъде отбягван от международната общност". "В бъдеще - казва Кронин - Пхенян може да осигури "евтина работна ръка", докато Москва доставя енергия и храни. Има потенциал за по-силно военнотехническо партньорство, което може да помогне на Северна Корея с нейния нарастващ арсенал от ядрени оръжия."