Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Подозират, че бързото намиране на “виновници” цели да отклони вниманието от съпротивата срещу режима

Bечерта на 20 август автомобилът на Даря Дугина, дъщерята на руския философ Александър Дугин, наричан "идеолог на руския свят", се взриви на магистрала край Москва. Жената е починала на място. Според очевидци до нея е трябвало да бъде и баща й, но в последния момент се е преместил в друга кола. Затова различни публични личности и потребители в социалните мрежи веднага след инцидента предположиха, че самият Александър Дугин може да е бил мишена на покушението.

Инцидентът е станал на Можайското шосе близо до село Болшие Вяземи, на около 25 км от Московския околовръстен път. Land Cruiser Prado, управляван от 29-годишната Даря Дугина, избухва в движение,

забива се в

оградата и изгаря

Даря е загинала на място, а останките от джипа са разпръснати по целия път.

Пресслужбата на Следствения комитет на Русия съобщи в неделя, че убийството е било предварително планирано и поръчано. Разследването е установило, че в дъното на колата под шофьорската седалка има закрепено взривно устройство, а Следственият комитет образува наказателно дело за убийство.

Александър Дугин и дъщеря му се прибирали от фестивала "Традиция" в имението Захарово край Москва, на който били поканени като почетни гости и където философът изнесе лекция. Както писа телеграм каналът 112, именно там, на паркинга близо до имението, в колата може да е било поставено взривно устройство.

Според очевидци Дугин и дъщеря му планирали да се върнат заедно в Москва, но в последния момент плановете се променили и

Дугин се качил в друга кола

Той я последвал и бил един от първите на мястото на взрива на колата, в която била дъщеря му.

Писателят Захар Прилепин, който също участва във фестивала, в текста си за RT изброи хората, които са били на паркинга с Дугини.

"Снощи от фестивала, от същия общ паркинг, си тръгнаха: съорганизаторът на фестивала, дългогодишен приятел на Донбас, и неговите командири на милицията: Едуард Бояков заедно с цялото си семейство; нашият приятел и брат през всичките тези години Алексей Джанго Поддубни със семейството си; нашият приятел и брат Дмитрий Ревякин със семейството и екипа си; цигуларят Пьотър Лундстрем със семейството си... Имаше бойци, милиционери, резервисти от Донецк и Луганск. И имаше огромен брой деца. Всички имаха коли наблизо и всички се прибираха в общо задръстване. Даша тръгна няколко минути преди общия поток", пише Прилепин.

Александър Дугин е известен като философ и консервативен публицист, един от разпространителите на

идеологията на "руския свят"

и неоевразийството - концепциите за господството на Русия над нейните съседи, конфронтацията срещу САЩ и НАТО и разпространението на руското влияние на територията на Евразийския континент. Години наред Дугин настоява Москва да се налага по-агресивно на световната сцена.

Западните медии го наричат един от основните идеолози на съвременна Русия, в когото се вслушват Владимир Путин, много служители по сигурността и висши сановници в Кремъл.

През 2014 г. Дугин нашумя с резките си антиукраински изявления. По-специално, коментирайки трагичните събития в Одеса на 2 май, той призова: "Украинците трябва да се убиват, убиват и убиват. Казвам ви това като професор". Той силно подкрепи агресията на Русия срещу Украйна и в скорошен пост поиска руските елити открито да вземат решение по въпроса.

От 2014 г. философът е в санкционния списък на ЕС, а от 2015 г. - в санкционния списък на САЩ и Канада за предполагаемо участие в руската анексия на Крим.

Дъщеря му

Даря напълно подкрепяше идеологията

на баща си и беше дясната му ръка. Заедно с него тя чете лекции по философия и политически науки, работи като политически наблюдател за Международното евразийско движение, основано от Дугин, пише политически статии за прокремълските RT и Tsargrad под псевдонима Даря Платонова. Властите в САЩ и Обединеното кралство я обвиниха в разпространение на дезинформация и също я поставиха в списъка със санкции. През май тази година Даря Дугина нарече войната в Украйна "сблъсък на цивилизации" и изрази гордостта си от факта, че и тя, и баща й са попаднали под санкциите на Запада.

Извън чисто човешката трагедия на Дугини атентатът има огромно значение върху развитието на Русия, която все повече затъва в агресивната война, която започна в Украйна. Затова още първите

официални реакции на Москва

бяха да свърже украинците с покушението срещу ултранационалистическия руски идеолог. Ръководителят на т.нар. ДНР, която контролира част от Донецка област в Източна Украйна, Денис Пушилин беше един от първите, които реагираха на новината за смъртта на Даря Дугина, като каза, че тя е била жертва на украински диверсанти, които искали да взривят баща й.

Украйна категорично отрече да има нещо общо с атентата. По този повод в ефира на украинската телевизия "Лига" президентският съветник Михайло Подоляк заяви: "Ние не сме престъпна държава, каквато е Руската федерация, и още по-малко терористична държава". По думите му бомбеният атентат свидетелства за борбата за власт и влияние на различни групировки вътре в самата Русия.

Нещо повече - на 22 август руски партизани поеха отговорността за бомбения атентат. Това съобщи лично бившият депутат в руската Дума Иля Пономарьов в телеграм. Той прочете изявление на Националната републиканска армия, която се бори против властта на руския президент Владимир Путин. В него се казва, че това не е първата, нито ще бъде последната подобна акция на организацията.

"Нашата цел е да спрем унищожаването на Русия и нейните съседи, да спрем дейността на шепа кремълски бизнесмени, които изсмукаха богатството на нашия народ и днес извършват престъпления във и извън страната. Ние обявяваме служители на правителството на Руската федерация и регионалните администрации за съучастници на узурпатора - тези, които не се откажат от своите правомощия,

ще бъдат

унищожени от нас",

се казва в документа.

Без изобщо да обърне внимание на заявлението и само 24 часа по-късно ФСБ побърза да съобщи, че "престъплението е подготвено и извършено от украинските специални служби", а прекият му изпълнител е украинската гражданка Наталия Павловна Вовк, родена през 1979 г., която в момента е в Естония. Тя пристигнала в Русия на 23 юли 2022 г. заедно с дъщеря си София Михайловна Шабан, родена през 2010 г.

Хакерската група RaHDit, цитирана от РИА Новости, твърди, че 43-годишната Наталия Вовк е член на украинския полк "Азов" на Националната гвардия на Украйна. На уебсайта на проруския проект "НемеZида" са публикувани

предполагаемите лични данни

на жената,

както и снимка, приличаща на служебна карта. В същото време Антон Герашченко, съветник на украинския министър на вътрешните работи, заяви, че това е фалшива информация. От полка "Азов" също отричат Наталия Вовк да е била част от редиците им. 

РИА Новости показа откъси от интервю с мъж, за когото се твърди, че е баща на Наталия Вовк, заподозряна за убийството на Даря Дугина. Лицето на мъжа е скрито, той не казва името си и не уточнява как се казва дъщеря му.

Пред камерата мъжът казва, че дъщеря му "май е служила" в украинските въоръжени сили, а не в "Азов", но се е уволнила, защото е имала раково образувание в главата и е била оперирана. "Сложиха й пластина в главата и тя стана една такава шантава", казва мъжът във видеото.

Но това не е единствената слабост във версията на руските специални служби. Като оставим факта, че сами по себе си кадрите, снимани с някого, не могат да бъдат доказателство за престъпление, сред другите улики е екранна снимка от сайта auto.ria, където колата на Наталия се продава от 19 август... в Киев и не е ясно как е била телепортирана в Москва. А съдейки по изявлението на ФСБ, тя е напуснала страната с украински регистрационни номера. Според легендата

тя уж живеела в една къща с Дугина,

шпионирала я поне месец, следвала я навсякъде в яркочервена кола и някъде другаде получила куп динамит точно под носа на руските специални служби. И всичко това се разбра само ден след убийството!

Единственото обяснение, което изтъкват и от Националната републиканска армия, поела отговорността за атентата, е, че властите в Кремъл толкова се страхуват от вътрешна съпротива, че са готови на всякакви басни, за да поддържат привидно пълен контрол. Всъщност украинката, която влезе в Русия с дъщеря си и замина за Естония, най-вероятно е бежанка от разрушения Мариупол. Има хиляди такива жени, които бягат от окупирания град към Европа през Русия. Разиграването на тази история е много удобно за специалните служби на Путин - те намериха "виновните" и няма какво да покажат.

Освен всичко е много удобно да се обяви "разкриването на убийство", извършено от жена, която според спецслужбите е членувала в "Азов", точно преди началото на трибунала в Мариупол над прословутото украинско подразделение.

Представител на кабинета на украинския президент също прогнозира, че този инцидент ще бъде използван от руските власти

за радикализиране на вътрешното идеологическо пространство. За това може да свидетелства и реакцията на прокремълските журналисти спрямо инцидента.

Ръководителят на RT Маргарита Симонян написа в туитър за смъртта на Даря Дугина, като призова за удари срещу "центровете за вземане на решения".

"Всеки, който сега се подиграва със смъртта на Даша, практикува сарказъм и тролинг, всички тези блогъри и активисти трябва да бъдат арестувани. Време е да изхвърлим боклука", написа Симонян.

Председателят на ЛДПР Леонид Слуцки нарече разкриването на престъплението "въпрос на чест".

"Варварското убийство на Даря Платонова всъщност е терористична атака срещу идеологията и връзките на руския свят", пише Слуцки. Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова също написа в своя телеграм канал, че очаква резултатите от разследването.

"Ако се потвърди украинската следа... тогава трябва да говорим за политика на държавен тероризъм, провеждана от киевския режим", казва Захарова.

Александър Дугин също коментира за първи път убийството на дъщеря си. Твърди се, че коментарът му е бил публикуван по негово искане в телеграм канала на Константин Малофеев, основател на телевизионния канал "Царград".

"Както всички знаете, в резултат на терористичната атака, извършена от нацисткия украински режим, дъщеря ми Даря Дугина беше жестоко убита при експлозия на 20 август, докато се връщаше от фестивала "Традиция" край Москва.

Тя беше

красиво православно момиче, патриот, военен кореспондент, експерт по централните канали и философ. Нейните изказвания и доклади винаги бяха проницателни, информирани и сдържани. Тя никога не е призовавала към насилие или война. В началото на кариерата си на изгряваща звезда. Враговете на Русия я убиват подмолно", посочва той.

И продължава: "Но ние, нашият народ,

не можем

да бъдем сломени

дори от такива непоносими удари. Те искаха да смажат волята ни с кървав терор срещу най-добрите и най-уязвимите сред нас.

Но те няма да успеят. Сърцата ни не копнеят за обикновено отмъщение или мъст. Това е твърде дребнаво, твърде неруско. Искаме само нашата победа. Дъщеря ми положи младия си живот на неговия олтар.

Така че спечелете, моля! Искахме да я възпитаме като умно момиче и герой. Нека и сега тя вдъхновява синовете на нашата родина за героизъм", казва Дугин в своя коментар. А руският президент Владимир Путин подписа указ за награждаването на Даря Дугина с ордена "За храброст" посмъртно.