Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Баща му Владимир не иска да съди шофьора на автобуса

С 11-годишния Илия, който също бе в „Пирогов”, били приятели и в рейса седели един до друг

Ранените момчето получиха подарък значки от пилота на хеликоптера, с който излетяха от София

Родителите на Никола, който пострада най-тежко след преобръщането на сръбския автобус на магистрала „Тракия”, са пристигнали последни у нас, научи „168 часа”. Причината - семейството на малчугана не знаело, че състоянието му е критично. След катастрофата 11-годишното дете веднага бе транспортирано в болница в Стара Загора, а след това преместено в „Пирогов”. То бе прието с 3 фрактури на таза и на бедрото, както и с кръвоизлив в мозъка. Лекарите реагираха бързо, за да го стабилизират.

Близките му са категорични, че няма да съдят шофьора на автобуса, посочен от властите като единствения виновен за инцидента, научи още „168 часа“. Бащата на Никола – Владимир, обяснил, че не държи отговорен за станалото водача на рейса и няма да влиза в съдебен спор с него.

Пред „168 часа” роднини на другото пострадало дете – Илия, споделиха, че момчетата били приятели. Ходели заедно на училище. Седнали един до друг и в злощастния автобус, но от страната, на която рейсът се обърнал. Именно затова и нараняванията им били по-тежки от тези на останалите пътници.

Двамата пристигнаха в сръбската столица с хеликоптери и два медицински екипа.

Бяха настанени в интензивното отделение на Детската университетска болница „Тиршова”. Според директора на лечебното заведение - Синиша Дучич там ги чакали родителите им - бащата и майката на Никола - Владимир и Божана,

както и майката на Илия - Весна.

„Едното от момчетата е с множество фрактури и наранявания на меките тъкани - обясни Дучич. - Второто е с неврологични увреждания и състоянието му е по-сложно.”

Децата успяха да се видят с близките си само за няколко минути преди да ги вкарат на носилки към медицинските кабинети.

„Никола, ти си герой и за твоя героизъм получи златна летателна значка от пилота на хеликоптера, с който излетяхте от София”, бяха първите думи на Владимир към сина му.

Пред сръбски медии мъжът допълни: „Трудно е, неописуемо трудно. Надявам се и вярвам, че нашите деца ще се възстановят. Чакаме резултати от изследванията и се чудим кой би могъл да предвиди такъв инцидент? Кой би могъл да си го представи?

Децата обичат фолклора. Те се събират, играят и пеят. Не за първи път пътуват по подобни събори и фестивали. Със сигурност никой от нас не е искал това пътуване да завърши така. Желая да добавя още нещо - изказваме нашата голяма благодарност на българския народ, на персонала на клиника „Пирогов” в София, на училището, в което Илия и Никола ще постъпят в пети клас, както и на учителката им.”

Пострадалият Илия също получи за подарък значка от пилота на хеликоптера. Майка му бе заснета пред болницата да целува снимката от личната му карта.

Разговорът с малките за съжаление се оказа невъзможен. Децата единствено гледаха и се усмихваха на роднините си. Очаква се след изписването им да посещават редовно психолог. Той ще им помогне в превъзмогването на шока от катастрофата.

Последно фолклорната трупа е пътувала на турне в Турция преди два месеца, научи още „168 часа”.

Кой е виновен за инцидента?

Според собственика на автобуса - Миломир Йевтич, преобръщането на превозното средство станало само заради шофьорска грешка.

„Аз съм 100% сигурен, че не става въпрос за техническа неизправност, вината е само на водача, той сам потвърди - обясни пред сръбския „Телеграф” Йевтич. - Разбрах за инцидента от наемателя на автобуса след 15 минути. Шофьорът веднага се обади на брат си, който всъщност е наемател на автобуса. Той ми звънна, за да изясни обстоятелствата.”

За собственика на автобуса стана ясно, че има издадени над 99 акта за сериозни нарушения, а наемателят има регистрирани 4 тежки нарушения. При проверката на двамата сръбското вътрешно министерство откри общо 103 нарушения.

„Проверката беше цял ден при мен, събраха ми всички книжа - разказа Миломир Йевтич. - Имам няколко други превозни средства, които са лично мои. Получих този бус (катастрофиралия - бел.р.) през февруари, току-що започна да работи при мен.”

Общата стойност на наложените глоби на собственика до момента е 3,5 млн. динари. Има образувано досъдебно производство и за нарушение по Закона за безопасност

на движението по пътищата. На наемателя общата стойност на нарушенията е 424 хиляди динари.

„За глобите нищо не знам”, обясни Йевтич.

Коментар за катастрофата на магистрала Тракия не пропусна да направи и посланикът на Република Сърбия у нас - Желко Йович.

„Лично аз и всички мои приятели в Сърбия, всички сръбски институции сме много доволни за всичко, което са получили нашите граждани след тази ужасна катастрофа - каза той. - В такова едно положение човек няма как да е доволен, когато се случи, но когато виждаш една друга нация, друг народ - братски, приятелски, когато виждаш как се грижи за твоите граждани, че всички са заедно, действат веднага, спешно и като един, няма как да не си доволен. Това казах на моите български приятели вчера - ако трябваше да се случи такава катастрофа, е добре че се случи в

България. Благодаря, братя българи. Тук не бяха само институции. В първия момент виждахме реакция на обикновени хора, които са се връщали от морето и които реагираха веднага.”