Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Сергей Лавров
Сергей Лавров

Ситуацията в света става все по-сложна заради агресивния курс на Запада и установяването на еднополярен световен ред, който се проявява и в Близкия изток, и в ситуацията около Украйна, и в постсъветското пространство като цяло, заяви руският външен министър Сергей Лавров в началото на среща със сирийския си колега Фейсал Мекдад в Москва, цитиран от ТАСС, предае БТА.

"Ситуацията в света става все по-напрегната и сложна в резултат на курса на Запада, оглавен от САЩ, за установяване на еднополярен световен ред. Този агресивен и по същността си неоколониален курс се проявява в региона на Близкия изток и Северна Африка, както и в ситуацията във и около Украйна и в постсъветското пространство като цяло", каза Лавров.

Той отбеляза, че в почти всички части на света има противопоставяне между курса към хегемония и еднополюсен модел, от една страна, и позицията на държавите, които се застъпват за спазване на международното право, от друга. "И в тази връзка нараства значението на тясната ни координация по въпросите от дневния ред на ООН, в това число и за състава на неотдавна създадената група за защита на Устава на ООН", допълни руският външен министър.

Лавров каза още, че Москва цени подкрепата, която Сирия оказва на специалната военна операция в Украйна, а също и признаването на независимостта на Донецката и Луганската народна република от Дамаск. Той определи Сирия като една от страните, които последователно подкрепят международното право, уважението на принципите на Устава на ООН, както и принципа на суверенно равенство на държавите. "Тъкмо заради тази солидна международно-правова основа Русия проявява солидарност със Сирия в борбата с тероризма, в усилията ѝ да възстанови териториалната си цялост", посочи руският първи дипломат.

Той заяви, че Русия няма да допусне началото на нови военни действия в Северна Сирия в контекста на подготвяните от Турция операции в този район.

Лавров коментира и убийството на руската журналистка и политолог Даря Дугина. "Не мога да кажа дали това е акт, целящ сплашване, или за разчистване на сметки. Смятам, че това е варварско престъпление, за което няма да има никаква прошка", каза той.

Фейсал Мекдад от своя страна заяви: "Ние стоим рамо до рамо с Русия в справедливата ѝ и необходима борба против неонацизма, доколкото той застрашава цялото човечество".

Той подчерта, че Москва води борба с проявленията на екстремизма и нацизма в Украйна и в Европейския съюз. "Русия доказа на целия свят, че се отнася честно към всички страни в името на това да съхрани международното право и Устава на ООН. За съжаление обаче Западът като цяло използва както устава, така и международното право, за да изопачава световната картина и за да реализира тесните си интереси", допълни сирийският външен министър.