Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Слави Трифонов
Слави Трифонов

ЗаконЪЪЪТ, г-н Трифонов - казано с провикване, както обичате - стърчи и над вас. А вие обичате да подчертавате, че стърчите над другите.

И законът, г-н Трифонов, трябва да се спазва. Пишете, че моралът е над закона. Очевидно, г-н Трифонов, ще трябва първо да ви разясня някои философски категории, върху които е построено всяко едно съвременно и демократично общество.

Моралът, ако не знаете, е лична категория. Вие имате едни морални устои, аз - други, Кирил Петков - трети, а Бойко Борисов - четвърти. Даже Ахмед Доган има своите си индивидуални морални ценности. Законът, от друга страна, са нашите общи правила, които съвместяват различните ни морали, така че да не се избием. И законите определят общите правила, които заедно сме се съгласили да спазваме. Защото, ако за едни законът може да се заобиколи с глоба или без, тогава нямаме общество, а родовообщинен строй.

Та

вие, г-н Трифонов, решихте да ставате политик

Това че не изпълнихте нито едно от обещанията си, е ваш морален проблем. Но това, че решихте да не спазвате закона, вече е наш общ проблем.

Сега ще ви обясня и защо е нужен законът за публичност на имуществото. Той бе обнародван през 2000 г. и в общи линии предвижда политици и висши държавни чиновници всяка година да обявяват какви имоти, пари и акции са си набавили. Но не да става сеир, г-н Трифонов, а за да има контрол. Да, голяма част от имуществото - и моето, и вашето, е публична в различни регистри. Това, което не е публично обаче, е, ако аз ви дам 1 млн. лв. назаем кеш и съответно договорката, при която ви ги давам. Въпреки че, като сравнявам имотите ни, по-вероятно е вие да ми дадете, но то е също толкова опасно и за двама ни.

Защото изпадаме в зависимости

Или пък, г-н Трифонов, ще е интересно положението, в което вие инвестирате в конкретна година милиони в акции на “Тесла”, “Туитър" или пък летяща чиния, ако не можете да докажете откъде идват. Не казвам, че го правите. Реално ви описвам схеми за укриване на доходи от страна на българските политици, които са били разкривани именно през тези публични декларации, които вие наричате сеир.

Всъщност, г-н Трифонов, не е сеир, а надделяващ обществен интерес. Имате юристи, нека ви разяснят, че това е юридически термин. И означава, че има фигури в нашето общество, за които личното поле е малко ограничено. Не защото трябва сеир да става, а защото личният морал не гарантира липса на зависимости, в името на които може да бъде нарушен интересът на останалите хора.

Честно казано, не би ми било особено интересно какво притежавате, ако не бяхте политик (макар и нетрадиционен, от дивана) и не изявявахте желание да ме управлявате. Но в момента, в който вие сам решихте да ставате политик, е редно да спазвате закона. А за мен е редно

да ми стане интересно дали случайно има нещо нечисто във вашите дела

И ако го установя, да го съобщя на обществото, което има интерес при вас всичко да е чисто.

Между другото, вероятно не знаете, но в САЩ всяка година президентът се подлага на задължителен медицински преглед. И заради надделяващият обществен интерес резултатите от тези прегледи са публични, независимо за какво заболяване става дума. Защото обществото е длъжно да знае дали го управлява здрав, или болен човек. Иначе и от това може да стане сеир, вярно е.

Казахте, че сте си платили глобата. Но малко позаблудихте, че сте проверен именно защото не сте подал декларация. Глобата е за неподаването. А бихте били проверен само ако сте подали този документ. Иначе за разкриването на много голяма част от информацията на съответните органи ще им трябват повдигнати наказателни обвинения.

Между другото, това, че КПКОНПИ не казва с колко лева ви е глобила, нито колко са другите глобени политици, защото пази лични данни, отново е нарушение на обществения интерес. Обществен интерес е дори дали глобата е платена с парите на ИТН, които са мои пари като данъкоплатец, или с вашите лични.

Да, глобата е начин да се измъкнете от спазването на закона. Точно както някой ще се измъкне, когато бутне 50 кинта на полицай, за да не го тества с дрегер. Но резултатът ще е някое сгазено дете. Във вашия случай прегазен - закон. А аз си спомням, г-н Трифонов, че точно вие във вашето шоу години наред настоявате за законност и прозрачност. Ами някак си не е мъжко сега да се изметнете, когато сте от страната на булката, нали?