Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Сградата на съда в Габрово
Сградата на съда в Габрово

Влезе в сила присъдата по наказателно дело от 2021 г., с която дрогиран шофьор от с. Столът, общ. Севлиево бе осъден на 9 години лишаване от свобода за причинена смърт при пътнотранспортно произшествие.

Драмата се разигра на 8 март 2020 г, около полунощ, на път в землището на с. Душево, общ. Севлиево. Мъжът бил зад волана на "Нисан", а до него пътувало 20-годишно момиче. Движейки се в посока с. Столът, колата излетяла от пътя и се забила в крайпътно дърво. От удара на място загинала младата пътничка, а виновникът опитал да укрие тялото и избягал от местопроизшествието. 

От доказателствата по делото е видно, че подсъдимият е управлявал автомобила след употреба на наркотични вещества (амфетамин и метаамфетамин), уточняват от съда. 

Габровският окръжен съд призна шофьорът за виновен, че по непредпазливост причинил смъртта на момичето. Тъй като делото се гледа по съкратеното съдебно следствие, първоначалното наказание от 13 години и 6 месеца бе редуцирано до 9 години затвор.

След жалби от подсъдимия (в частта на наложеното наказание) и от повереника на частните обвинители (в оправдателна част и в частта на наложеното наказание), делото е разгледано от Апелативен съд – Велико Търново. С решение от 19 ноември 2021 г. въззивната инстанция потвърждава присъдата на Габровски окръжен съд.

По жалба на подсъдимия делото е разгледано и от Върховния касационен съд, който с решение от 21 юли 2022 година оставя в сила акта на апелативната инстанция. Решението на ВКС не подлежи на обжалване, с което присъдата по наказателно дело от общ характер № 35 от 2021 г. по описа на Окръжен съд – Габрово е в законна сила.