Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Лятно време развлеченията обикновено поскъпват, но през този юли увеличението на цените им е със 7,4%.

СНИМКА: “24 ЧАСА”
Лятно време развлеченията обикновено поскъпват, но през този юли увеличението на цените им е със 7,4%. СНИМКА: “24 ЧАСА”

Толкова голямо поскъпване не е имало от 24 години

Въпреки че горивата през юли спряха да поскъпват, а цените на храните като цяло дори са паднали леко в сравнение с предния месец, месечната инфлация отново се е ускорила и е стигнала 1,1%, а годишната е още по-висока, отколкото през юни. Тя достигна 17,3%, сочат данните, публикувани от НСИ във вторник.

Причината този път е, че точно през юли бе вдигната цената на топлоенергията, като средното ѝ поскъпване според статистиката е било 24,5%. Централното газоснабдяване е поскъпнало през юли с 16,2% в сравнение с предходния месец, токът - с 3,4%, дървата за огрев - с 9,2%, пелетите - с 8,9%, водата – с 5,8%, а канализационните услуги – с 6,2%.

Всички тези стоки и услуги представляват приблизително 17,2% от потребителската кошница и тяхното поскъпване неминуемо вдига инфлацията.

Годишната отново, както през юни, бележи 24-годишен рекорд. През май 1998 г., когато току-що бяхме излезли от Виденовата хиперинфлация, годишното нарастване на цените беше 18,8%. Само че през предишните месеци на Виденовата зима годишната инфлация се движеше между 300 и 2000 процента, нещо, което едва ли ще се случи скоро.

Цените на топлоенергията прекъснаха тенденцията на намаляване на месечната инфлация, която започна преди няколко месеца (виж инфографиката). Това, че увеличението на цените на месечна база започна да отстъпва, даде миналия месец основание на някои икономисти да прогнозират, че има изгледи възходящият тренд на инфлацията да спре скоро, но очевидно това поне засега не се случва.

Другият голям импулс за нарастването на цените през юли е свързан с отпускарския сезон. Например билетите за развлечение, култура и спорт са поскъпнали само за месец със 7,4%, а самолетните - с 31,7%. Туристическите пакети като цяло са повишили цените си само през този месец с 18,7%, а хотелските цени – с 1,8%. Отделно от това храненето на ресторант е поскъпнало през юли с нови 1,2%.

Точно през юли, когато хората традиционно започват да пътуват повече, обикновено поскъпват и автомобилните горива, но не и през 2022 г. Бензинът и дизелът определено бяха стигнали пиковите си стойности преди това, а въвеждането от 1 юли на отстъпката от 25 ст. за литър бензин и дизел е довело до поевтиняване на масовия бензин А95 с 3,1%, а на пропан-бутана – с 21,3%. Дизелът си е останал на същата цена, само високооктановият А-100, за който няма отстъпка, е добавил нови 1,9% към цената си през юли, но през август и той започна да поевтинява. Вчера например средната му цена по бензиностанциите беше 3,66 лв. за литър, след като в края на май се продаваше по 3,83 лв., а на места – и по 3,90 лв.

Хранителните стоки и безалкохолните напитки са поевтинели според статистиката през юли с 0,1%. Преди ден НСИ разпространи данни за потреблението на българите през второто тримесечие, от които излезе, че консумацията на основни продукти се е свила през месеците април, май и юни.