Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Според него масовата стрелба в началното училище в Санди Хук през 2012 г. е измама на властта, за да отнеме оръжията на американците

Крайнодесният радиоводещ определя всяка масова трагедия в САЩ като заговор и продава “суперсиня сребърна гаргара” срещу COVID-19

Години наред бомбастичният радиоводещ Алекс Джоунс разпространява конспиративни теории пред милионна аудитория с отличителния си силен и дрезгав глас. Според него атентатът на Бостънския маратон през 2013 г. е постановка на ФБР.

Стрелбата по бившата депутатка в Камарата на представителите от Аризона Габи Гифърдс през 2011 г. - правителствена операция за контрол на съзнанието. Терористичните атаки на 11 септември - вътрешна работа. "Всичко това са лъжи", пише Шанън Бонд в www.npr.org. Сред

най-големите манипулации

на Алекс Джоунс е, че масовата стрелба на 14 декември 2012 г. в началното училище в Санди Хук в Кънектикът е измама и заговор за отнемане на оръжията на американските граждани, изфабрикуван от правителството на САЩ. Тогава

20-годишен застреля майка си, 12 деца

и 6-има възрастни,

преди да се самоубие. Сега Алекс Джоунс беше осъден в Остин, Тексас, в процес за клевета. Делото бе заведено от Скарлет Луис и Нийл Хеслин, разделени родители на шестгодишния първокласник Джеси Луис, който загина при стрелбата в началното училище. След години на неверни твърдения, че няма починали деца и семействата на жертвите са били "актьори в кризата" и в "огромна измама", Джоунс трябва да плати $4,1 млн. за обезщетение на семейството, в допълнение на $45,2 млн. наказателни щети.

Ищците твърдят, че са претърпели

тормоз

и емоционален стрес поради дезинформацията на основателя на сайта за крайнодесни конспиративни теории и фалшиви войни Infowars. Компенсаторните обезщетения са присъдени да покрият действителните разходи на семейството, причинени от клеветата на Джоунс, в това число за частната охрана, която те наеха по време на процеса поради страх от нападение от поддръжници на радиоводещия. Наказателните обезщетения целят да бъдат възпиращ фактор.

"Молим ви да изпратите много, много просто съобщение и то е: Спрете Алекс Джоунс!", каза Марк Банкстън, адвокат на родителите в съда.

“Спрете печалбата чрез дезинформация и лъжи!”

Преди това по време на процеса юристът попита подсъдимия: "Съгласен ли сте с мен, че няма масова трагедия, масова бомбардировка, масова стрелба, която да се е случила в Америка през последните 15 години, към която да не сте прикрепили думите "фалшив флаг"?"

"Много неща са провокативни или е позволено да се случат", отговори Джоунс, който вече загуби серия от дела за клевета, заведени от родители на жертвите в началното училище. Неговият адвокат се позовава на конституционната защита на свободата на словото в САЩ и настояваше за снизходителност пред съдийския състав.

Според Би Би Си по време на процеса срещу Джоунс е имало няколко основни момента. Той е бил шокиран,

когато става ясно, че неговият адвокат случайно е изпратил текстови съобщения от телефона му до Марк Банкстън, адвокат, представляващ родителите. Есемесите се отнасят за трагедията в Санди Хук, което противоречи на показанията на радиоводещия по време на съдебния процес, че не е споменал стрелбата в никакви лични съобщения. Банкстън му задава въпроса: “Знаете ли какво е лъжесвидетелстване?”

По време на процеса също така става ясно, че защитата на ищците се съмнява, че Алекс Джоунс

търси вратичка

в законодателството за обявяване на компании в несъстоятелност. По-рано тази година дружества, собственост на Джоунс - Free Speech Systems, включително Infowars, издател на неговия крайнодесен уебсайт Infowars със слоган: "Има война за вашия ум", подадоха молба за банкрут.

В САЩ обявяването на несъстоятелност е начин за компаниите да продължат да работят и да преговарят за дълговете си, като споразуменията се наблюдават от съда. Това спира други съдебни спорове. Оспорвайки исковете за фалит, адвокат Банкстън каза, че съобщенията на Джоунс разкриват, че през 2018 г. компаниите му все още са печелили приблизително $800 000 долара на ден.

Съдебният икономист Бърнард Петингил, нает от ищците, свидетелства, че бизнесът на Джоунс се оценява на между 135 и 270 милиона долара, твърдение, което Джоунс и неговият защитник отричат.

Петингил допълни пред съда, че Джоунс е изтеглил 62 милиона долара за себе си от компанията си през 2021 г., когато юридическите му проблеми нарастват. "Това според мен представлява стойността на собствения

му капитал,

каза г-н Петингил. Има пари, съхранявани някъде в банкова сметка."

Джоунс беше разпитан и за онлайн магазина Infowars и автентичността на продуктите, които продава на клиенти - диетични добавки, продукти за здраве и уелнес, аксесоари за оръжие и екипировка за оцеляване. Пред съда Джоунс призна, че добавките, които фигурират в магазина Infowars, не са били сертифицирани за употреба от Американската администрация по храните и лекарствата. По време на пандемията от COVID-19 Джоунс лансира неверни твърдения в шоуто си, че някои от продуктите му, включително "суперсребърна избелваща паста за зъби" и "суперсиня

сребърна

гаргара

за имунитет", могат да спрат или лекуват COVID. Лекарствената агенция му е изпратила предупредително писмо.

"Вие проповядвате Апокалипсис и след това продавате неща, които могат да ви помогнат в Апокалипсис", казва Юнканг Янг, професор по комуникации в Texas A&M.

Един от най-напрегнатите моменти по време на процеса е, когато майката на шестгодишно момче, убито в Санди Хук, се обръща към Джоунс от свидетелската скамейка, съобщава Би Би Си. Тя казва, че

не е актриса

или част от “дълбоката държава”

И че синът й Джеси Луис и другите деца, загинали в основното училище, са истински. Тя добавя, че твърденията на Джоунс са й причинили 10 години "адФ. Джоунс признава, че нападението на Санди Хук е "100% истинско" и се извинява, че е "наранил чувствата на тези хора".

"Знам, че ми вярвате, но все пак ще напуснете този съд и ще го кажете отново в шоуто си", казва г-жа Луис, гледайки право към Джоунс, докато той поклаща глава.

Съдия Мая Гера Гембъл неколкократно напомня на Джоунс по време на процеса, че трябва да казва истината и че... "Това не е вашето шоу". Тя е била изобразена подпалена в предаването му, нещо, което той отрича. Но адвокатът на ищците показва пред съда снимка на кадри от предаване. В него Джоунс твърди и че съдийският състав е от "изключително сини якички", добавяйки, че "половината от това жури не знае кой съм".

Новатор в конспирацията или “човек на истината”

Според сайта www.npr.org. Алекс Джоунс помага основните конспиративни теории да станат част от американския живот. Началото на кариерата му е като радиоводещ в местна радиостанция в Остин, Тексас, през 90-те години. От първите си дни в ефир той лансира конспиративни теории за обсадата на комплекса "Бран ДавидианФ на лидера на религиозния култ Дейвид Кореш в Уейко, Тексас, и бомбардировката

на Федералната сграда на Алфред П. Мъра в Оклахома Сити, най-смъртоносният вътрешен терористичен акт. След като го уволняват, през 1999 г. той основа Infowars. Започва да излъчва по интернет и дава право за излъчване на свои предавания в множество радиостанции. След атентатите на 11 септември, когато твърди, че администрацията на Буш стои зад трагедията, Джоунс

придобива слава като “човек

на истината”

С нарастването на аудиторията си той популяризира твърденията, че официалните лица и медиите крият истината, а трагичните събития са проектирани с престъпни цели.

"Той е най-малкото катализатор на онези преобладаващи сюжети, които следват почти всяка трагедия в новините, независимо дали е масова стрелба или нещо друго", казва Сара Аниано, изследовател на дезинформацията в Лигата за

борба с клеветата

Манипулациите за масовата стрелба в Санди Хук са ярък пример. "Години наред Infowars излъчваше лъжи, че трагедията е измислена, и намекваше, че семействата на убитите деца лъжат. Това създава шаблон за посяване на съмнение върху следващите масови стрелби. Много хора, които споделят теориите, че те са инсценирани от правителството заради контрол над оръжията, или че децата и родителите са участници в инсценировките, ще посочат Санди Хук като причина на това заключение", казва Аниано.

Фалшивите новини на Infowars имат последствия в реалния свят. На процеса Луис и Хеслин свидетелстват за

тормоза и смъртните заплахи, които

са получили

от хора, повярвали на Джоунс. "Когато казвате тези неща, има част от обществото, която ви вярва, и всъщност е опасна", обръща се Скарлет Луис към Джоунс по време на свидетелските си показания.

Джоунс не е първият човек, който тиражира конспиративни теории, но Infowars използва силата на интернет, и го прави в огромен мащаб. В първите години от президентството на Тръмп влиянието му достига колминация, съобщава www.npr.org.

Той намира общ език с Тръмп и популяризира расистката лъжа, че Обама не е американски гражданин. "В края на 2015 г., преди първичните избори на републиканците, Тръмп се обажда в Infowars за взаимноизгодно интервю с Джоунс. "Тръмп даде на тези хора, които са теоретици на конспирацията, сигнал, че той е техният човек и те имат за първи път кандидат, който е теоретик на конспирацията", казва Мелиса Райън, главен изпълнителен директор на консултантската фирма CARD Strategies, която проследява

дезинформацията

и екстремизма

в обществото.

До 2018 г. натискът върху технологичните компании да се справят с речта на омразата и фалшивите новини се увеличава. Jones и Infowars са изхвърлени от Facebook, YouTube, Twitter и магазина за приложения на Apple. Това ограничава способността на Джоунс да достигне до по-широка аудитория, но според доказателствата, представени в съда, той все още печели много пари. Съдебният икономист, призован от ищците, казва, че

премахването на платформата му от социалните мрежи

не е намалило приходите му.

Сега Джоунс и Infowars са изправени и пред множество други изпитания. Комисията на Конгреса, която разследва щурма на Капитолия на 6 януари 2021 г., е поискала достъп до есемесите на Джоунс, които адвокат Банкстън има и възнамерява да предостави на комисията. Преди това комисията е поискала записи и показания от Джоунс за ролята му в бунта, при който поддръжници на бившия президент Доналд Тръмп нахлуха в Капитолия.

Джоунс се опитва да защити активите си чрез фалит и се зарича да запази Infowars жив.

"Конспирацията е постоянна част от нашия политически и културен дебат сега", коментира Мелиса Райън. "Мисля, че може да се каже, че Алекс Джоунс беше новатор в това."