Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Варненският апелативен съд постанови домашен арест на украински гражданин, издирван от родината си, за да изтърпи наказание по влязла в сила присъда. Той обжалва пред настоящата инстанция определение на Варненския окръжен съд, с което е бил задържан под стража за срок до 40 дни.

40-годишният Станислав Х. е роден в Украйна, но живее в Израел и има и израелско гражданство. В родината си е бил осъден на 8 години и 6 месеца затвор за това, че е използвал доходи от незаконна търговия и производство на наркотични вещества - от 2010 до 2012 г. заедно с двама съучастници произвел и продал амфетамин и метамфетамин в Херсон. През 2012 г. е била издадена заповед за задържане, а през 2013 г. мъжът е бил обявен за международно издирване чрез Интерпол. Беглецът е бил арестуван на летище Варна.

Адвокатът на Станислав Х. представи договор за наем на апартамент във Варна и характеристика за личността му от работодател в Израел. Така аргументира липсата на обществена опасност на издирваното лице. Защитникът подчерта, че професията на мъжа е свързана със строителство на граждански и секретни обекти.

Представителят на Апелативната прокуратура опонира, че представените документи по никакъв начин не биха препятствали възможността Станислав да се укрие, за да избегне производството по екстрадиция и изтърпяването на наказанието в Украйна.

След представения днес договор за наем, който удостоверява, че украинецът ще има местоживеене на територията на Варна, съдът постанови за него домашен арест за срок до 40 дни, който ще се контролира с електронно наблюдение.