Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Антон Кутев
Антон Кутев

Много тежко време, длъжни сме да подходим към разрешаването на кризите, където не могат да бъдат отлагани. Нито енергийната криза, нито кризата с цените могат да бъдат отлагани. Трябва да се вземат мерки веднага, каза по Би Ти Ви говорителят на служебния кабинет Антон Кутев. По всички данни, които имаме, газ има до края на септември. Това е месец и половина напред. Няма нито едно голямо предприятие, което може да си направи сметките при това положение. Дали ще има газ до края на годината е изключително важно. Ние сме в криза“, добави той.

Кутев заяви още, че до момента нито една молекула газ не е преминала в посока България по гръцката връзка. „Това, че газовата връзка с Гърция ще заработи в началото на октомври е прекрасно, но тя трябваше да заработи през август. Предишното правителство още през април знаеше, че има война в Украйна и че газовите доставки са застрашени.

Направихме всички усилия да обявим търг за доставките до края на годината на втечнен газ“, каза още говорителят на правителството. Кутев каза, че са изпратили искане за удължаване за срока за офертата за американските танкери за втечнен газ.

Оказа се че в Булгаргаз има огромна финансова дупка. Решение за Газпром ще вземем след като сложим на масата всички възможни варианти и искаме да въвлечем в него и работодателите, и синдикатите. Ще дадем варианти. Ще вземем това решение заедно с гражданите.

Надявам се ограничения в потреблението да не бъдат налагани отвъд това което ЕК вече е предложила като вариант. Компенсациите са задължителни. Безспорно трябва да се подпомогнат предприятията, но и групи в обществото, които трябва да бъдат подпомогнати. В рамките на този бюджет ще направим всичко възможно да подпомогнем най-слабите слоеве от населението и бизнеса, каза Кутев.
Няма да влезем в политическите битки и ще бъдем максимално политически неангажирани, увери той.

Г-жа Нинова и сега го прави, отговори той на въпрос подготвени ли са, че може да бъдат обвинени, че с действията си са повлияли по някакъв начин на избирателите.
Бойко Рашков си е поизпуснал нервите, коментира той въпроса на бившия вътрешен министър: стоим ли още на позицията "Мутри вън?". "Няма реваншизъм в това което правим. Търсим хората, които могат да свършат работа", каза Кутев.

Не мисля, че България в момента има нужда от нови формации“, допълни той.