Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Жители на селото говорят по случая. Кадър от видео на Би Ти Ви.
Жители на селото говорят по случая. Кадър от видео на Би Ти Ви.

34-годишният мъж е освободен от затвора преди месец

Рецидивист тормози с набезите си цяло село, съобщава Би Ти Ви. 34-годишният Бранимир Белянски от монтанското село Сумер е освободен от затвора преди месец.
Проблемите на хората започват още преди 2020 г., малко по-късно Бранимир Белянски е осъден. Тормозът в селото е денонощен от момента, в който Бранимир Белянски е освободен от затвора. Жителите на селото предупреждават, че може да се стигне и до саморазправа. 

“Този човек е рецидивист с много присъди и е лежал много в затвора. Има дебело досие в полицията и е много познат, но си
затварят очите”, каза Георги Гоцов.

Друг жител Цветан Петков обясни, че в селото са организирали нещо като доброволни патрули, всеки си отговаря за райони.
Той добави, че Бранимир Белянски притеснява най-вече самотни възрастни жени.
“Звъним на 112, а те малко с насмешка взимат нашите сигнали”, каза Петков.
Преди две години започва и подписка той да бъде изселен, но това така и не става.

Кметският наместник Камелия Митрофанова каза, че полиция винаги се отзовава на сигналите, но снемат само сведения и нищо повече не се случва.

“Пряка връзка има категорично между икономическото състояние на страната и по-високата престъпност. Струва ми се, че ако всички държавни органи си изпълняват задълженията, положението би могло да бъде и по-добро”, заяви бившият
министър на вътрешните работи Емануил Йорданов по повод битовата престъпност.

“Опираме до това неизпълнение на задължения на държавни органи, но искам да подчертая, че тук не става въпрос единствено за полицията, защото примерно в началото на закона за Министерството на вътрешните работи се говори за това, че едно от дейностите, които осъществява то, е превантивната. Дълги години там работата куца. Лично аз не зная да се осъществява нещо в тази насока. Отделно от това ние се съсредоточаваме върху извършено престъпление и последиците от него, а след това забравяме, че има изпълнение на наказанието”, добави Йорданов.
Бившият вътрешен министър подчерта, че по принцип целта на наказанията, които се налагат по наказателния кодекс е да превъзпитат на първо място извършителя на престъпление. “Към този момент ми е трудно да се сетя за някой извършител на престъпление да е бил превъзпитан следствие на престоя му в местата за лишаване от свобода и извън това, ако погледнем закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража, там се казва, че когато едно лице трябва да бъде освободена от затвора, за това се уведомяват кметът и общинският съвет по
местоживеене. По отношение на това лице трябва да се вземат определени мерки, свързани с битовото му устройване с евентуалното намиране на работа. Отново не мисля, че някой е чувал нещо подобно да е било извършено”, каза Йорданов.