Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и кметът на Стара Загора Живко Тодоров КАДЪР: НОВА ТВ
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и кметът на Стара Загора Живко Тодоров КАДЪР: НОВА ТВ

Правим си тока, а той ни е скъп. Още един реактор щях да отворя и цената пак щеше да си е 80 лв., каза Борисов

"Промяната" уби България. Те са изпратени да съсипят енергетиката и да ни направят клиент на руските и на западните компании. Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред журналисти при посещението си в Димитровград.

Аз не знам и няма специалист, който да каже, как работи такъв модел, в който трябва да дотираш нафтата, бензина, газа, тока, водата. Дърва няма, земеделие... Такъв модел на управление няма. Перфектната буря, която ще ни занули докрай, ще дойде догодина и това на изборите хората трябва да го знаят. Последни издихания има държавата да може нещо да се спре. Вие вчера видяхте КЕВР даде 60% отгоре на цената на газа, в същото време 800 млн. нов кредит, за да дотират газа. Кой ще върне и този кредит? при положение, че цената вчера на КЕВР е 298 лв., в същото време измамниците играят търг на 320 лв. С каква фирма печели търга?, запита Борисов.

С гръцкия представител на "Газпром", отвърна му пък Делян Добрев. 

За сметка на "Неохим", за всички заводи. С една дума - даваш 800 млн. да купят нещо, което е с 30 лв по-скъпо от тавана. С кое ще върнеш кредита? Той е на данъкоплатците, от бюджета. 800 млн. са два пъти, колкото е АМ "Марица". Година и половина ни говореха как не се строи, а защо не ни показаха как се строи. Ако не е било правилно нашето, макар да не съм съгласен, защо не показаха 1 метър магистрала. Няма пътища, заводите един по един спират, допълни той. 

Вече е готов регионалния план и според него до 2026 г. в Стара Загора най-малко 12 хил. работни места ще трябва да бъдат прехвърлени към други сектори. Тоест това, което се планира е 2026 г. да бъдат освободени 12 хил. души от "Мариците". В плана няма друга алтернатива, разчети, финансови параметри. Това е един хвърчащ документ, направен по Трудово обучение, пуснат за обществено обсъждане през отпускарския период, който след това трябва да бъде пуснат до ЕК и върху него да се направи планът за "Мариците", възмути се пък кметът на Стара Загора Живко Тодоров. 

Трябва Хасково и Стара Загора да се обедините срещу убийството на региона, посъветва го Борисов.

Хвалят се, че правим ток и го продаваме и благодарение на това поне в тока успяваме да дотираме бизнеса, а като свърши токът, ще внасяме и ток. Освен това тук това двуличие - що харчите ток от руски реактори с руско ядрено гориво, а не се съгласиха да подпишем с Уестингхаус, както ние предлагахме? Харчат от парите през офшорки, а ние няма да се къпем. Тези са изпратени да съсипят българската енергетика и да ни направят клиент, но и клиента трябва да има пари да си плати, възмути се лидерът на ГЕРБ.

Не им е виновна Европа. ЕК мъдро е дала възможности. Нашите съседи ни показват как става. Защо го правят? Тези работници, които ще ги съкратят в Димитровград как ще отидат на работа. Как вие може да обясните, че партията, която защитава "Газпром" - БСП, няма протести пред нея, а пред президентството и тя е най-добрия партньор на "Промяната". Когато президентът иска да реши проблемите, е лош, а тя добра, каза още Борисов.

Живели сме и без топла вода, аз си го спомням това време. Къпехме се по един път на градската баня. И сега дойдоха новите комунисти. Знаете ли колко трябва да е дотацията на "Топлофикация" - по 300 млн. на месец, които ги няма в бюджета. Правете сметката, продължи той.

Те им дават американски газ на турските пристанища, но те си вземат от този по тръбата. Пак се докарва руски газ. Вместо на 260 лв. го купуване на 321 лв. В момента, в който ни изберат, ще излъча екип да го решат проблема. Както го държахме на 80 лв. Къде има такъв въглищен басейн като в "Мариците". Още един реактор ще сложа и ще направя на 80 лв. тока., закани се лидерът на ГЕРБ. 

Ние сме производител и ако сега дадеш евтин тор на земеделието и му сложиш таван, няма да има и проблеми с житото, с царевицата, ако в Плана за възстановяване сложиш напояване, а не батерии за 2 млрд. лв., които не знаете къде ще ги сложите и какво ще ги правите, посочи Борисов.

И допълни: „Колкото и да се мразим с Радев и неговото правителство не заслужава това. Виновниците са тези. Аз не знам как се управлява държава на дотация. Такова перпетуум мобиле аз не мога да управлявам”.

641 работници са в момента в "Неохим". 1400 човека бяха преди години. 61 човека освободихме, може би ще се наложи и още. Това са специалисти, които няма къде да ги намериш в България. В регионите трябва да има компании, които да ги поддържат. Социалният диалог е важен. Отношението на държавата към големите работодатели е важна. Невъзможността да планираш води до отчаяние, коментира пък директорът на предприятието, за което по-рано стана ясно, че спира работа Стефан Димитров.

Това, което се случва, реже надеждите на младите хора, че си заслужава да останеш. Преди няколко години цената на природни газ беше драстично по-висока, но правителството договори и промени формулата. Средствата, които държавата икономиса, ги върна. Трябва ясно да се преговаря и да има екип, който да договори възможностите за природен газ. Трябваше към днешна дата да работим, но спряхме. Има голяма нужда от торове. Амониева селитра влиза най-често от Грузия и Турция, посочи още Димитров.