Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Александър Маринов СНИМКА: Йордан Симеонов/архив
Александър Маринов СНИМКА: Йордан Симеонов/архив

Всеки ръководител има право да си състави екипа, служебното правителство не прави изключения. Те имат това право, носят и своята отговорност. Това обясни проф. Александър Маринов, съветник на служебния премиер Гълъб Донев, по Би Ти Ви. По думите на Маринов единствената причина за кадровите промени в институциите, които се случват тези дни, се правят, за да се върши работа.

Маринов става съветник на премиера по покана на самия Гълъб Донев, каза той. Но не е консултирал президента Румен Радев и премиера за състава на служебния кабинет. Самото правителство не е подбрано на базата на симпатии и антипатии.

Откакто е на тази позиция, Маринов избягва да коментира политически въпроси. Единственото, което си позволи да каже за разрива между Радев и Нинова, е, че очевидно има различия в начина, по който се прави политика.

По думите му принципът на правителството е да се работи без много излишни приказки.

Маринов обясни, че ако следващият парламент не може да състави правителство, ще има друг служебен кабинет, няма да е същият. Не може да планираш служебно управление с месеци напред, защото не е съобразно конституцията. За да има някаква промяна, ще се наложи и промяна на конституцията, обясни той.

По думите му са смешни изказванията, че служебното правителство променя геополитическата ориентация на страната и че ще подписва нов договор с "Газпром".

Маринов е на мнение, че има критичен спад на доверие и това е индикатор за криза в политиката. Според социологическите изследвания се очертава парламент, в който отделните му части много трудно могат да се разберат. Голяма част от политиците не могат да разберат, че парламентарната, голямата политика не е като разпрата в кварталната кръчма, където може да наречеш по всякакъв начин сътрапезника, обясни Маринов.