Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКА: ЦВЕТАН ГАНЕВ
СНИМКА: ЦВЕТАН ГАНЕВ

Първият синеок човек се ражда край Черно море между 4000 и 8000 години пр.Хр.

Първият синеок човек се е родил край Черно море между 4000 и 8000 години пр.Хр. Дотогава всички – и мъже, и жени, са били с кафяви очи. Произходът на светлооките от цял свят може да се проследи до общ прародител, става ясно от изследване на учени от Копенхаген.

Вероятно племето на този древен черноморски жител е било силно удивено, когато видяло различния цвят на очите му. Може би са го смятали за богопомазан или пък за дявол. Хиляди години по-късно за нас всичко е просто и ясно – появата на сините очи се свързва с генна мутация, която отговаря за меланина.

Знае се, че структурата на ириса и

неговите крипти (вдлъбнатини) са уникални

за всеки човек. Но е малко известно, че цветът също е индивидуален. Той е толкова специфичен, колкото и пръстовите отпечатъци, добавя сп. „Дискавър“.

„При голямо увеличение се вижда, че ирисът, който дава цвета, е необятно море – обяснява офталмологът д-р Димитър Тасков пред сп. „Космос“. – При всеки човек има сегменти с различни нюанси – зелени, жълти, кафяви, сини, независимо какъв е цветът на очите му. Един е в центъра, а друг – в периферията.

Д-р Димитър Тасков
Д-р Димитър Тасков
ЛИНК_12260360

Цветът зависи от количеството пигмент, който се намира в долния слой на ириса. Колкото повече е той, толкова по-тъмни са очите. С най-много багрилно вещество са хората, за които казваме, че са с очи като маслини, макар че черни не съществуват.“ Илюзията се получава, защото се сливат със зеницата.

Кафявите варират от шоколадови до кестенови.

Сините пък нямат багрило в този цвят.

На какво се дължи синият цвят, кои са редките цветове очи, къде се вижда мозъкът, кое е уникалното на склерата (бялото), както и на какво се дължи точният мерник на шампионите, четете в брой 7/2022 на сп. "Космос".