Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКА: pixabay
СНИМКА: pixabay

Човек не бива да се обръща след всяко куче, което го лае. От време на време обаче се налага да се разгонват глутниците от по-нахални псета. Вече и кучетата знаят какво е "грантаджия". Това е човек, който взима пари от някоя фондация, която е лоша. Защо е лоша? Защото на него дава пари, а на мене - не. Тогава? Дава му пари за нещо лошо, противонародно, родоотстъпническо... Ах, какви лоши фонадации.

Грант означава финансиране по проект. В света съществува пазарна инфраструктура за конкуренция между проекти и финансиране на тези от тях, които съответстват на целите и качеството, заложени от този, който финансира проектите. Цялата световна наука се финансира с проекти - т.е., с грантове. ЦЕРН в Швейцария се финансира с грантове. Повечето правителства обявяват конкурси за изпълнение на определени дейности, които отделят за изпълнение от недържавния - неправителствения сектор. При това във всички сфери. Това е паралелно - поякога дори едно и също - с държавните поръчки за фирмите.

Ако можете да предложите някакъв вид експертиза, можете да потърсите кой и по какъв начин има нужда от нея. Европейската комисия прави грантове за почти всички свои дейности, които не са пряко администрирани от нея. За националните правителства вече казахме. Не всичко е изгодно да се осъществява от назначена администрация - държавна, общинска, международна. По-ефективно е да се обяви конкурс - конкуренция за изпълнител на определена задача - и фирмите и неправителствените организации да се състезават за получаването на грант-ове по този конкурс.

Защо тогава в България "грантаджия" е мръсна дума? Първо, защото за да получиш грант, обикновено трябва да си приличен специалист по нещо. Освен по разлайване на кучетата. Второ, в повечето случаи е необходим чужд език. А който знае много езици, обикновено не е патриот. "Патриотите" по някои близки нам географски ширини се бият в гърдите колко обичат родината си, но мнозина от тях са на практика не особено грамотни индивиди, поназнайващи отчасти само родния си език. Трето, грантовете, които се дават за свършване на определена работа обикновено се управляват от фондации, които имат международни стандарти за ефективност и за отчетност. Трябва да си професионалист по нещо, а освен това не бива да крадеш - защото всичко се наблюдава и отчита. Можеш да излъжеш, но системно да го правиш - не става...

Трябва вече да е ясно защо грантаджиите са лоши хора. Но не унивайте. Има организации, които не дават грантове. За сметка на това - дават рушвети. Те дават рушвети на хора, облечени с власт, за да купуват техния газ, а не газ от други снабдители. Същото се отнася до петрола. Тези организации - държавни, имперски, величествени - дават също стипендии на тези, които са съгласни да говорят по радиото и телевизията, че черното е бяло, че свободата е робство, че империята е висша форма на прогрес ... И т.н. Пробвайте при тях. Пак е "грантаджийство", но облекчено. Първо не е необходимо да си много грамотен или професионален. Второ, парите се дават в куфарчета или пликчета - кой колкото е заслужил. Няма счетоводство. Няма данъци. Няма публична информация кой колко, за какво и по какъв ред е получил парите - изисквания на тези, които дават истинските грантове.

Пробвайте. Но тъй като и при "газовите грантове" се натрупа доста навалица - ако не ви огрее, не тъгувайте! Влезте в интернет страницата на някоя голяма фондация, препишете кой какви пари е взел - и направете във ФБ донос, че е грантаджия, че е американска подлога, че е родоотстъпник... Е, това няма да ви донесе пряко печалба, но поне ще получите морално удовлетворение. Нацапайте ги хубавичко тия грантаджии... Айде де, на тях дават, а на мене - не... Безобразие!

От фейсбук