Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бойко Рашков
Бойко Рашков

В добри отношения сме с Радев, чуваме се рядко, каза бившият вътрешен министър

Зам.-министър живял безплатно в държавната резиденция

Разбрах, че вчера целият ръководен екип на Главна дирекция „Национална полиция“ е уволнен без мотиви. Това заяви бившият вътрешен министър Бойко Рашков пред БТВ.

Той заподозря умисъл в това действие и че има натиск върху сегашния министър Иван Демерджиев. 

"Това беше екипът, който извърши реформа в централната част на дирекция на Националната полиция и разкри корупционни схеми в единния център за наказателната дейност по линия на КАТ. Тази служба беше разформирована. Дали не се цели да се възстанови подобна корупционна дейност в дирекцията на националната полиция? Заради липсата на мотиви за уволнението - всеки български гражданин може да допусне това", запита Рашков.

По думите му там е сложен служител със спорна репутация.

В МВР има дирекция, която се занимава със собствеността и по думите на бившия вътрешен министър там има корупция. 

"Не приемам оценката "хаос и разруха" за МВР, защото в България през изтеклата 2021 г. се елиминира в голяма степен криминалния вот на гласове. Като наблюдавам в първите часове на управлението на сегашното политическо ръководство започват с уволнение на доказани професионалисти. Това разрушително ли е или градивно?, запита Рашков.

Изненадваща е и рокадата, свързана с директора на Граничната полиция - човек, с усилията на когото в България се постигна ограничаване на броя на мигрантите във вътрешността на страната. С тези кадрови промени какво се цели - да се възстановят корупционните практики по времето на Бойко Борисов ли?, попита още Рашков. 

Защо на лицата, на които са поднесени заповеди за освобождаване, се мрънка, че така е било наредено да се направи от ръководството на МВР?, запита още Рашков. 

Той коментира и случай, за който твърди, че от сегашните зам.-министри има един, който е живял в държавната резиденция миналата година без никой да знае. "Той е живял там безплатно - без да плащат квартира, без да плащат ток, без да плаща вода и разкритието на този факт е по времето точно на този директор, който аз взех и назначих в тази служба", обясни Рашков. 

Надявам се да видим персонална корекция в ръководството на МВР, особено ако се установи това, заяви Рашков, уточнявайки, че не визира Демерджиев, защото според него трябвало да му се даде шанс.

За разговора с премиера и отношенията с Радев

Разговарях вчера с премиера Гълъб Донев, за да споделя огромната ми тревога за подхода, който прилага политическото ръководство на МВР. Той естествено ми каза, че ще провери, заяви Рашков. 

С държавния глава Румен Радев сме в принципни добри отношения, не е вярно това, което прочетох, че нашите отношения са оптегнати, каза още той.

Виждам се рядко с държавния глава, но съм го информирал за тази моя тревога, която възбуди тези резки кадрови промени, които са безпринципни и се уволняват хора, които са дали всичко от себе си. Важното е стоим ли на позицията "мутри вън", или я променяме на "мутри вътре". Аз лично стоя на нея и съм стоял до последния час като министър на вътрешните работи, аз не мога да се променя, както някой се променят за часове, каза още Рашков.