Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

БСП да махне розата и да сложи коала

Всеки българин има правото да си избира пола. Защо тогава да няма правото да си избира газа?

Тази есен както никога ще имаме чудесни условия всеки да направи своя избор. Очертава се да внасяме поне 4 вида газ на различни цени – азерски, американски, газпромски през посредник и… и може би неморално евтин газпромски без посредник. Освен ако междувременно жълтите павета не прогонят и служебното правителство, и президента.

Тъй де, щом можем без парламент, защо да не можем и без президент?

Държавата спокойно може да се управлява от жълтите павета чрез надвикване, както древните атиняни решавали съдбата на своя град държава.

Защо да няма либерализъм и при топлофикацията? Докога ще плащаме унифицирана цена, която е микс от цените на различните доставчици с различна геополитическа ориентация?

Руският газ е евро-азиатски, американският е евро-атлантически, а азерският въплъщава имперските интереси на Велика Турция, които пряко ни засягат изотдолу. Но пък когато американският газ ни се препродаде от Турция, той също ни вкарва в отоманската схема. А тя не е евро-атлантическа.

Вярно, че отделният българин не може да си избере газа по чисто технически причини. Но всеки може да си избере цената, по която го плаща – руска, азерска или американска. Уведомява “Топлофикация” за своята ценностна система и тя наглася ценовия компонент в сметката му. Просто и логично.

Вярно, отделни аполитични индивиди ще заложат на руския газ поради чисто материални съображения. Но както каза Даниел Лорер, повечето българи не искат да имат нищо общо с “Газпром”. Така че няма от какво да се боим, повечето българи ще направят правилния избор.

Вярно, все още отделни русофили смятат, че “Газпром” е другото име на Царя Освободител. Оставете ги при заблудите им. Накажете ги с газпромската цена!

Други пък настояват за американския втечнен газ пак поради чисто морални съображения. Нека те плащат според цената на американския газ, който според Киро е 3 пъти по-евтин от газпромския. Ако случайно накрая се окаже 2 пъти по-скъп, ще им се издаде грамота, че са доказали своята вярност към идеите. С нея ще могат да претендират за министри.

На пенсионерите да се разреши аполитичен избор, но без да е задължителен, защото пенсионерите са най-страстните геополитици. Я чуйте дискусиите в пенсионерските клубове. Споменах ли, че вече всеки пенсионер може да си избира пола? Защо не и газа?

Индивидуалният избор ще накара газовите империи да се борят за всеки отделен потребител.

Нищо чудно “Газпром” да свали драстично цената за всеки, който издекламира писмото на Татяна до Евгений Онегин наизуст. Тогава Чичо Сам ще се види принуден да осигури безплатно парно за еднополовите бракове.

Американците казват: “Сложи си парите където ти е устата”. Това важи за най-устатите българи. Например Петър Волгин трябва да бъде принуден с прокурорско постановление да плаща газпромската цена. Христо Иванов и цялата му коалиция – по втечнената и пак газирана цена.

Това важи и за всички, които излязоха на паветата да протестират срещу все още неизвестните намерения на правителството. Не може пред президентството да си пасионерен евроатлантик, а у дома да си крипторусофил. Това води до шизофрения.

Феновете на Киро и Асен ще плащат неизвестна цена, за да са в хармония със стила на тяхното управление. Т. е. те ще доплащат сумите, с които накрая сметките на “Топлофикация” не излизат.

Малко съм раздвоен за привържениците на Корнелия Нинова. Те, от една страна, са русофили, но от друга – де факто гласуват против руския газ заради коалицията. Утре пак ще се коалират и пак ще е така. Новият девиз на БСП е “коалирам се, значи съществувам.” Вместо роза в логото трябва да сложат коала, прегърнала атлантически бамбук.

Ако моралът ръководи избора на отопление, то чий морал? Има ги разни. Възможно е да гледаме на “Газпром” като на външнополитическа ръка на една кървава диктатура. Но пък азерският газ също идва от една подобна диктатура, макар и с по-скромни възможности. Я вижте Нагорни Карабах.

А какво да кажем за саудитския петрол – този режим масово практикува бесене, рязане на глави и разпъване на кръст на критици, хомосексуалисти, шиити и всякакви други блогъри. Неотдавна отряза 81 глави само за 1 ден. Като добавим и саудитския геноцид в Йемен, никой морален човек не би трябвало да им купува петрола. По-добре да ходи пеша.

Байдън обаче отиде на крак при Мохамед бин Салман да моли за още петрол. И така се вживя, че за малко да приеме исляма. Слава Богу, помощниците му напомниха първо да си изпие хапчетата.

Морално съмнителен е и петролът, който идва от Либия, Ирак, Иран, Сирия, Венецуела и още много други небогоугодни режими. Някои са само диктатури, други са кървави диктатури, трети са превзети държави, където петролът се краде от империалистите и ни се продава. Това важи за либийския, сирийския и иракския петрол.

Да обобщим – щом е газ или петрол, значи не му е чиста работата.

Чист е само американският. Но и тук досадният русофил ще намери маана. Например само през 2021 г. Щатите са внесли от Русия 203,5 милиарда кубически метра кървав диктаторски газ на стойност около 55 милиарда долара. Пак същата година са внесли 230 милиона тона руски нефт. Тази година май го намалиха радикално, но истината ще узнаем едва догодина.

За малко да отрежат и вноса на руски уран – САЩ все се канят да го спират и все го отлагат.

Истината е, че на този етап няма как, трябва да си спрат и атомните електроцентрали.

За разлика от Русия и Франция, САЩ не правят свое ядрено гориво. Не знам откъде ще го купи “Уестингхауз”, за да ни го продаде, но най-добре да го вземе от Русия. Иначе рискуваме аварии.

Моралът в енергетиката е по-относителен от теорията на Айнщайн. Но аз не съм против моралния избор – в никакъв случай! Тъкмо обратното – аз апелирам за индивидуалното право на неморален избор.

Нека всеки сам си избере греха. Това е основен принцип на либерализма още от времето на Джон Лок.