Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

От началото на деня газът е поевтинял с 2,5 на сто.
От началото на деня газът е поевтинял с 2,5 на сто.

Ръководителят на германския национален енергиен регулатор "Бундеснецагентур" (Bundesnetzagentur) Клаус Мюлер приветства в интервю за обществената телевизия Цет Де Еф плана на Европейския съюз за икономии на природен газ при извънредни ситуации, който влезе в сила днес, предаде Ройтерс.

"Ако всички страни в Европа спестят газ, това може да стабилизира цената му, така да се каже. Може дори да я намали. Това ще ни гарантира, че ще имаме достатъчно природен газ, за да изкараме есента и зимата", заяви Мюлер.

Съгласно плана, страните от ЕС са призовани да ограничат разхода на природен газ, да се опитат да запълнят газовите си хранилища и да се подготвят за евентуално прекъсване на руските доставки на синьо гориво.

Към държавите се отправя призив доброволно да намалят потреблението си на природен газ с 15 процента. Това може да се превърне в задължително изискване, ако настъпи извънредна ситуация с газовите доставки, въпреки че са предвидени редица изключения за някои страни и сектори, припомня Ройтерс.