Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Шофьорът на автобуса ковчег остава в ареста 35- годишният Дженгиз Джан, шофирал автобуса от жестоката катастрофа край село Куцина. Снимки ДИМА МАКСИМОВА

Окръжният съд във Велико Търново постанови мярка "задържане под стража" за шофьора на румънския автобус, в който при катастрофа на Преображение загинаха 4 души, а други 8 пътници бяха ранени. Дженгиз Джан е обвинен за причиняване по непредпазливост смърт на повече от едно лице в следствие на нарушение на правилата за движение - не контролирал превозното средство и се движел с несъобразена скорост.

"Осъзнавам какво съм направил и съжалявам. Сринат съм психически. 10 години пътувам по този маршрут Русе - Свиленград , знам пътя почти наизуст. Аз причиних тази катастрофа, защото на пътя имаше кола и хора до нея". Това изплака пред съда 35-годишният турчин.

Той е задържан, а прокуратурата внесе искане за постоянен арест, защото може да напусне България и тъй като е гражданин на страна извън ЕС, да избегне наказателно преследване за изключително тежкото престъпление, за което го грозят от 3 до 15 г. затвор. Прокурор Илиан Благоев каза в съдебната зала, че разпитаните свидетели на трагедията са възприели, че автобусът се е движел с изключително висока скорост. Тъй като разследването на инцидента е в самото начало и намерените части от тахографа не носят информация, тепърва назначените експертизи ще установяват скоростта в момента на удара.

Според показания от местопроизшествието, Джан е увещавал свидетели да прикрият, че той е управлявал автобуса, за да се измъкне.

"Ако съм искал да избягам, можех да го направя по някакъв начин от мястото на катастрофата, но аз останах, поисках да се обадим на 112, помагах на пострадалите", заяви Джан. Той и адвокатът му настояха за домашен арест или парична гаранция. Авдокатът Георги Николов дори посочи, че най-тежката мярка би била дискриминационна, само защото клиентът му е чужд гражданин.

Определението подлежи на обжалване или протест пред апелативния съд в тридневен срок.