Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

В момента получаваме руска газ с надценка от посредници Валентин Николов СНИМКА: Архив

"След много перипетии вече имаме диверсификация на газовите трасета - имаме 6 входни и над 12 изходни точки. Диверсификация на източниците, за съжаление, към момента нямаме. И в момента получаваме руска газ, само че през посредници", това каза Валентин Николов - бивш директор на Българския енергиен Холдинг и на АЕЦ "Козлодуй".

"От друга страна, получаваме азербайджански газ - 30%, по договор и другите 70% - от спот пазара, където е много по-скъп. Тоест ние в момента от Азербайджан получаваме горе-долу същото съотношение, както от "Газпром" - 30% петролни деривати и 70% спот цена. В момента от Азербайджан получаваме горе-долу на цена, както бихме получавали от "Газпром". За съжаление обаче от посредниците, от които получаваме руска газ, получаваме с надценка от спот пазара - тоест много по-скъп", коментира той пред БНР.

"Не мисля че ще останем без газ. Доста от търговските фирми много по-рано от "Булгаргаз", след започване на войната и с изпреварваща информация може би, успяха да вземат и спотове на Ревитуза, и капацитет в мрежата. Така или иначе ще вземем през посредници руска газ тази зима. Проблемът е, че ще бъде на много по-висока цена", каза още Николов.

Според него правилният въпрос не е дали да преговаряме с "Газпром", а можем ли след години да спечелим арбитражно дело срещу компанията.

"Ако загубим, ще платим от порядъка на милиард долара без да сме получили нито капка природен газ от "Газпром". Ако обаче го спечелим, в този случай "Газпром" трябва да ни платят всички щети и, съответно, пропуснати ползи от това, че не са ни доставили газ", заяви бившият директор на АЕЦ "Козлодуй".

"Бившият министър Александър Николов „не е съвсем прав“, че ако не се финализира бързо нещата с газовата връзка с Гърция, няма да има откъде да се достави втечнения газ, защото тръбите ще са заети с азерския. Около 6 000 000 кубически метра на ден може да получаваме и сега от "Кулата-Сидерокастро". Около три милиарда куб. метра са годишните нужди на държавата“. Правителството „Петков“ е трябвало да завърши връзката през 2021 година. Те са обвинили ГЕРБ за пропуски в работата, но не са сменили нито мениджмънта, нито изпълнителите", подчерта Николов.

"Политически правилно е създаден щаб, но технически неправилно, защото не е необходимо чак щаб. Мисля, че "Булгаргаз" е търговско дружество, което трябва само да си намери източници на газ. Въпросът е, ако има въобще щаб, да анализират с помощта на международни консултанти договора с "Газпром", защото там е разковничето дали България ще загуби едни големи пари и няма да има газ или ще може да си вземе газа, който е до края на годината, по този договор без да преговаря за нов договор. Там трябвало да анализират“, коментира Валентин Николов новосъздадения от служебното правителство щаб за кризата в енергетиката.