Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Милен Керемедчиев Кадър: БНТ
Милен Керемедчиев Кадър: БНТ

"Газпром не е търговско дружество от много време, а политическо оръжие на Русия. Видя се как беше използвано и срещу Германия, и срещу другите държави членки на ЕС. Русия ще използва предизборната ситуация в България, за да има увереността, че партии, които са настроени добре към федерацията, ще влязат в нашия парламент", това коментира бившият заместник-министър на външните работи Милен Керемедчиев.

"Руската страна се забави почти месец с реципрочната мярка. България не само изгони 70 руски дипломати, но закри и руско консулство в България. Аз наистина очаквах по-сериозна мярка, като закриване на нашето консулство в Санкт Петербург. Както се вижда, мярката не е толкова силна, колкото очаквахме ние. Смятам, че е целенасочена стратегия на Русия, която съвпадна с приключване на мандата на кабинета Петков и назначаването на служебното правителство. Мярката в момента е мека, но трябваше да се случи и това е стратегия на Русия за намеса в предстоящите избори в България", каза още той относно изгонването на български дипломати от консулството в Русия. 

"Градусът на напрежението между премиера Петков и руската страна беше достигнал до своя пик в последните дни. Трябва да уточним, че Руската федерация имаше най-голямото посолство като численост на Балканите и то точно в България. Трябваше да бъде намален състава на руското посолство в България", коментира Керемедчиев пред БНТ.