Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ВТОРА ПО РЕД: Ноле целува трофея от Мелбърн, преди да започне срещата му с медиите в "Карлтън гардън".СНИМКИ: РОЙТЕРС
ВТОРА ПО РЕД: Ноле целува трофея от Мелбърн, преди да започне срещата му с медиите в "Карлтън гардън".СНИМКИ: РОЙТЕРС

Когато часовникът за последния мач от Откритото първенство на Австралия бе включен за началото на финала в 100-тното издание, никой не можеше да предположи, че 24-годишният Новак (Ноле) Джокович ще спечели срещу Рафаел Надал (Исп) след епичните 5:53 часа игра.
Сърбинът не само потвърди титлата си от Мелбърн от 2011 г., но също и спечели юбилейният турнир, завършвайки го с нов рекорд по продължителност. Този мач бе точно с час 59 мин. по-дълъг от играната през 1988 г. финална среща в Откритото на САЩ между Матс Виландер и Иван Лендъл.
Според официалния телевизионен разпространител на австралийския турнир, победата на Джокович е била най-гледаното състезание от началото на годината. Петчасовата драма била следена средно от 1 860 000 зрители от различни страни, като пикът на аудиторията е достигнал 4 млн. в решителната пета част от финала.
Джокович продължава да е на върха на ранглистата, но както пишат медиите в Мелбърн, той по най-категоричен начин оглави триумвирата на най-силните тенисисти, изпреварвайки по точки и Надал, и швейцареца Роджър Федерер.
"Този финал направи от Ноле тенисиста, който е
начело в три от класациите при професионалистите
- допълва картината Пат Райси от "Радио Файф". - Сърбинът е начело в ранкинга на спечелените геймове (38%), втори (35,6%) за спечелените точки от първо връщане и отново първи (57,5%) за онези точки, които са спечелени при второ връщане.
Но за Джокович това бе и най-изтощителният финал. Подкрепян от домакините той получи и стол по време на награждаването, до такава степен тенисистът бе омаломощен. Подобно физическо изтощение в тениса не се помни, а в Австралия добре знаят, че именно в този град 17 години по-рано на финала на състезанието от Ф1 през 1995 г. Найджъл Менсъл припадна след финала.
Недоспал след купона за победата, Джокович се появи пред пресата, тананикайки любимото си парче на АС/DС "Магистрала към ада". Точно по тази магистрала мина Ноле по пътя към най-големия успех в кариерата си.
"Днес спах само няколко часа" - обяснява пред медиите в "Карлтън гардън" играчът. - Но си струваше. Всичко това, което направихме двамата (с Надал - бел. ред.) през миналата нощ на тенис корта, беше неправдоподобно. Това е нещо, което и двамата ще запомним завинаги."
Както написаха по-късно спортните издания в Австралия "Уооо-ах-ъх" на Ноле (това, което той вика при всеки удар) победи "Аааррггхх" на Надал. "Ееееееех" (Анди Мъри) остана трети.
Вече се говори, че
Джокович ще преосмисли системата си за подготовката на физиката,
която в решителният четвърти гейм бе на път тотално да го издъни. Самюел Хейгинс, фитнес инструктор на половин дузина спортни звезди, обаче е на мнение, че именно по-добрата физика на сърбина се е оказала решаваща във финалната част.
"Подобен срив е нещо закономерно при продължителни физически усилия - обяснява Хейгинс. - Ако физиката на Джокович не бе такава, каквато се изисква при толкова продължителна среща, той изобщо нямаше да продължи. За петия гейм неговият организъм извади резервите, а такива могат да бъдат намерени единствено в едно много силно и тренирано тяло."


Топ 6 на мъжете
1. Новак Джокович (Сър)
13 630 т. (19 турнира)
2. Рафаел Надал (Исп)
10 435 т. (20 турнира)
3. Роджър Федерер (Швейц)
8010 т. (19 турнира)
4. Анди Мъри (Вбр)
6900 т. (20 турнира)
5. Давид Ферер (Исп)
4565 т. (23 турнира)
6. Жо-Вифрие Тзонга (Фр)
4425 т. (25 турнира)
 
 Вика излиза на корта, слагай тапите за уши

С победата си във финала на Австралия Оупън на Виктория Азаренка (Блрс) над Мария Шарапова, 22-годишната тенисистка за първи път спечели Голям шлем, който я качи на върха на класирането при жените.
Четиринадесет години по-рано най-доброто постижение за тенисистка от Беларус бе на Наталия Зверева. То обаче бе далече по-скромно - след финала на откритото първенство на Франция през 1988 г. Зверева бе 5-а в ранкинга.
"Поздравления за победителката! Беше истинско удоволствие да се види как Вика израства на корта през последните години" - категорична е Стейси Алъстър, президент на Женската тенис асоциация (WTA). Най-голямата изненада за публиката в мелбърнската зала "Род Лейвър Арина" бе необичайната за състезателката тишина при награждаването й с двата трофея. Някои от заклетите фенове на тениса определят като невероятна досада крясъците на Азаренка. Те намират, че красивите тенисистки, които често са разголени на кориците на модните списания, рязко контрастират с имиджа си на секссимволи по време на мач.
В същото време виковете на който и да е от играчите на корта са приемани едва ли не като задължителна част от мъжествеността им. При това в схващанията дори няма намек за сексизъм.
След близо час писъци на централния корт в Мелбърн Азаренка и Шарапова направиха страхотни игри, в които Вика спечели срещу рускинята и съперничеството по надвикване.
Преди началото на турнира в Мелбърн Асоциацията направи няколко забележителни публикации по повод крясъците, грухтенето и писъците. Те обаче си остават само част от задължителния пиар в спорта.
Защото оттук нататък, когато Вика излиза на корта, публиката ще слага тапите за уши.

Топ 6 на жените
1. Виктория Азаренка (Блрс)
8585 т. (21 турнира)
2. Петра Квитова (Чех)
7690 т. (19 турнира)
3. Мария Шарапова (Рус)
7560 т. (19 турнира)
4. Каролин Возняцки (Дан)
7085 т. (22 турнира)
5. Саманта Стосър (Авл)
5430 т. (21 турнира)
6. Агниешка Радванска (Пол)
5330 т. (21 турнира)

 

ДЕЦИБЕЛИ: Когато на корта е Виктория Азаренка, не е ясно колко силни са виковете й, защото никой не прави такова измерване.
ДЕЦИБЕЛИ: Когато на корта е Виктория Азаренка, не е ясно колко силни са виковете й, защото никой не прави такова измерване.