Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Дидо Испанеца и двамата му другари бяха задържани в четвъртък.
Дидо Испанеца и двамата му другари бяха задържани в четвъртък.

Година след като излезе от затвора, известният кримигерой Димитър Цанов - Дидо Испанеца, бе задържан при куриозен случай. Той бе арестуван в четвъртък за кражба на 10 хил. лева от апартамент в кв. “Надежда”, в който имало още 100 хиляди лева, които мъжът не видял.

Обирът станал около 10,30 часа на обяд. Двама мъже влезли в жилището на търговец, като разбили ключалката. Според МВР и прокуратурата това са Дидо Испанеца и приятелят му Илиян Димитров-Иляка. Те взели чанта с 10 000 лева, докато отвън бил Теофил Александров, който следял да не се появи някой. Той обаче не видял полицаите от секторите “Кражби” и “Грабежи” на СДВР, които имали информация,че тримата готвят удар. Веднага след като излезли, Испанеца и Иляка се качили на рено, а Александров - на беемве. Тримата обаче били задържани секунди по-късно. Те са обвинени за кражбата и прокуратурата ще им иска постоянен арест.

И тримата мъже са осъждани. Най-известен от тях е Дидо Испанеца, който на няколко пъти завзе заглавията по всички медии. Кръстен е така след кражби в Испания. Мургав е, затова му викат още Митко Черния.

Освен в България и в Испания “славата” със знак минус се носи и в Гърция. През 2015 г. той е арестуван там за серия взломни кражби за хиляди евро. Действал с Брано Дебелия, Ушатия и Добри. В Гърция е осъден на 2 г. затвор. През 2017 г. Испанеца се върнал у нас, след като излежал присъдата, и само след 4-5 месеца бе задържан за грабеж на над 70 000 лева от иракчанин. Именно по това дело той сключи споразумение и излежа присъда от 3 години в затвора. Излезе миналата година.

Испанеца се прочу и като гелосания банков обирджия заедно с Петър Стоянов-Президента, осъден за грабежа на семейство Анчови. На 5 май 2013 г. двамата бяха арестувани след неуспешен обир на трезор в София.

Идеята за удара им дал дясната ръка на убития легендарен крадец Йордан Цонков-Джиджи - Николай Стайков-Куфара. Двамата наели съседно на банката помещение на името на мъж, който в онзи момент бил в затвора. Облепили го с вестници, за да не се вижда какво става. Престорили се, че правят ремонт, дори взели течен прах за пране, за да заличат мирисовите си следи. Навръх Великден - 5 май, тръгнали да пробиват стена към трезора през тухлите итонг. Оказало се, че зад тях има бетонна стена, което изненадало престъпниците. Те хукнали навън, за да се консултират с Куфара, но били засечени от полицаи от столичното 4-о РУ. Едва след часове полицаите разбрали, че са хванали банкови крадци. Открили маски с процепи, ръкавици, радиостанции и дори система за заглушаване на алармата на банката. Заради оскубаните им вежди и гелосаните прически ги кръстили Контетата.

Испанеца страда от диабет, лекува се и от тумор.