Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Дъщерята на лорд Байрон, поетът рок-звезда, навярно наследява психическите проблеми на баща си, макар майка й да я подлага "на диета" с математика

Тя е уникален резултат и крайно решение от математическия проблем при събирането на две противоположни стойности.

Ще се казва Ада - кратко, древно, вокално. Това отсича 27-годишният лорд Байрон, постигнал с поезията си статут на рок-звезда в Англия по времето, когато прегръща дъщеря си, която се ражда през 1815 г. в Лондон. Нейната майка, 23-годишната графиня Анабела Милбанке, сигурно за пръв и последен път ще се съгласи с него. Така или иначе след месец младоженците, тъкмо станали родители, вече ще бъдат разделени.

Как изобщо е пламнала любов помежду им? Съюзът им всъщност е сделка. Джордж Гордън Байрон, който с дивия си живот става „лошото момче“ на XIX век, се стреми главно към наследството на Милбанке. Той не зачита социалните норми на времето, сред най-невинните му ексцентрични истории е как отглежда опитомена мечка в стаята си като студент в Кеймбридж. Непрестанно трупа дългове, забърква се в луди романтични афери, включително кръвосмешения и всякакви ексцесии. Анабела Милбанке е на другия полюс - образована, сдържана, религиозна и доста коректна жена, интересуваща се от реформи и добри дела.

Скандалната им раздяла е съпътствана от три обвинения – предостатъчни за развод, - които отчаяната съпруга предявява срещу поета, включително за хомосексуалност и хетеросексуална содомия, които са незаконни по това време. Той бяга от Англия, за да се спаси от унижението.

Грешката на тяхното събиране дава на света повече от човешка единица, а един гениален ум, който ще изобрети това, което днес познаваме като алгоритъм. И както са се произнасяли вече други по този повод - ако Алън Тюринг е приеман за бащата на компютрите, то Ада Байрон (по съпруг Лъвлейс) e тяхната баба. Брилянтна и блестяща. Дали обаче в нейната глава числата не са внасяли ред в хаоса на биполярното разстройство?

Цялата история четете в "Космос"