Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

д-р Цветеслава Гълъбова Кадър: БНТ
д-р Цветеслава Гълъбова Кадър: БНТ

"Райският газ може да доведе до трайни увреждания. Има потенциална активност да създаде зависимост и то психическа", това каза за БНТ д-р Цветеслава Гълъбова.

"Това е психоактивно вещество и като такова носи този потенциал. Други такива вещества са алкохолът и наркотиците, някои медикаменти", каза тя.

"Съвременните наркотици почти не създават физическа зависимост - като болки, гадене, повръщане, а психическа - желание да се употреби отново. Когато райският газ се употреби, макар и еднократно, създава лекота и еуфория и може да се окаже, че до детето има "батко или чичко с друго вещество, което услужливо подава и тъй като тийнейджърите са любопитни, това може да се насочи към друга посока", каза д-р Гълъбова.

Райският газ е по-опасен за младите, отколкото за възрастните, защото е от веществата, които атакуват мозъка, а той е крехък и незащитен.

"При честа употреба или стигане до безсъзнателно състояние мозъкът получава трайни увреди, настъпва органична промяна на личността, която може да се разтегли във времето. Може да настъпят епилептични припадъци и психични заболявания, които макар и когато употребата е спряла, човекът да има психично разстройство", категорична е д-р Гълъбова.

"Проблемът е много сериозен", каза тя.

Информира още, че в Психиатрична болница "Св. Иван Рилски", на която е директор, на седмица имат по 5-6 пациенти с психични разстройства от наркотици.

"За мен това е ужасяващо. Вече хероинът е тотално демоде. Използват се психостимуланти, амфетамини, метамфетамини, халюциногенни гъби и всякакви комбинации.", каза Гълъбова.