Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Христо Иванов

СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
Христо Иванов СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

От Весела Бачева

Нашата оценка е, че това е резултатът от партиен егоизъм, страшно дребнаво отношение към политиката в България на фона на предизвикателствата, пред които е изправена страната. Неадекватност и тежка безотговорност. Егоизъм на всички, особено на ИТН. Това каза Христо Иванов в кулоарите на парламента след като предизборната програма на БСП не можа да събере достатъчно гласове, за да влезе в дневния ред на депутатите. Предстои мандатоносителят да върне празен мандата на президента Радев.

Аз се питам как една предизборна ще извади българската политическа система от това състояние. Дори войната и тежките ефекти от нея, които тепърва ще се разкрият, не накараха българската политическа и партийна система да се отрезви. ДБ се опита да застане на здравия разум и с тези призиви да се явим на тези избори, каза още Иванов.

Логично е да разговаряме с ПП за предизборна коалиция от гледна точка на голямото елекнорално припокриване, което имаме. Ако мислим за хората, които представляваме, ние сме длъжни да им осигурим възможност да не се делят. Затова ще направим такова предложение. Но предизборни разговори още не водим.

Внесли сме законопроект, който с едно изречение да даде възможност на КЕВР да определя от състава си временно изпълняващ длъжността председател, за да може да функционира. Това може да се приеме до края на седмицата, ако има воля за това. По наше мнение това е най-чистата процедура, защото връщането на Иван Иванов не е безспорно конституционно, а и доколкото разбирам, той не иска да се връща. Най-доброто решение е такава промяна в закона за енергетиката, за да се затвори една липса. Може да се разгледа до петък или понеделник, би било логично и президентът да съобрази това нещо, но не мога да говоря от негово име. Предложихме това решение на председателски съвет, но не съм сигурен, че има такава воля. Така ще обобщя дискусията.

Не съм изненадан, че програмата не влезе в дневния ред, но това не ме прави по-малко загрижен за това как тази страна ще може да бъде управлявана. Не виждам достатъчно уплашени хора в българския политически живот, а само хора, които искат да се занимават със собствените си емоции, комплекси и тежки дребнотемия. Но не виждам достатъчно стреснати хора от това какво се случва с България и света около нас. Отиваме на четвърти избори за последните 15 месеца на фона на война. Това е поредната проява на абсолютната политическа неадекватност.   

Държавата вероятно има от къде да намери решения на проблемите в пътното строителство и от къде да намери дължимите пари, но трябва на има адекватни решения от гледна точка на това, че ни остават броени часове до края на този парламент.