Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Буяр Османи СНИМКА: Ройтерс
Буяр Османи СНИМКА: Ройтерс

Различните исторически интерпретациите не могат да бъдат разглеждани като език на омраза, каза министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи, предаде БТА.

„Езикът на омразата не е свързан с работата на Историческата комисия (съвместната историческа комисия между България и Република Северна Македония), а справянето с него е начин правителствата да отворят възможността за по-добри отношения между гражданите и бизнеса, между двете държави. Очевидно е, че сме навлезли в една негативна тенденция на отношения, в която избираме по-остри думи към другия, обиждайки гражданите, та и държавите. Трябва да спрем тази тенденция, ако искаме да бъдем приятели и съюзници в ЕС. Ние нямаме интерес от негативна тенденция на отношенията ни с Република България", каза Османи.

Той посочи, че с членовете на историческата комисия на Република Северна Македония се е срещал по време на преговорите по двустранния протокол с България и някои от коментарите им са включени в окончателния вариант на протокола, а скоро смята да се срещне и с цялата комисия, "за да бъдат обсъдени следващите стъпки“.

По думите му протоколът между България и Република Северна Македония е подписан с добра воля и решенията в частта за мониторинг на езика на омразата трябва да се разглеждат в същия аспект.

"За език на омразата трябва да се следи и в Република България. Знаете, че имаше случаи, когато след запалилия се автобус имаше български гражданин, който обиждаше загиналите в автобуса (катастрофата на АМ „Струма“), а българското правителство реагира незабавно. Трябва да затворим този токсичен кръг от взаимоотношения, в които сме влезли и да отворим нова глава на приятелство", каза Османи.

В коментар по отношение на искания от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ референдум Османи каза, че не вижда причина за провеждането му, защото не вижда какъв би бил въпросът на допитването.

"Ако някой е "за" спиране на присъединителния процес, ако е "за" нова алтернатива, това е легитимно, нека отвори този въпрос и гражданите ще си кажат мнението. Няма друга причина за референдум“, посочи Османи.