Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Драгомир Заков
Драгомир Заков
  • Близо 70 войника напуснали за малко над месец. Търсят 6000, за да попълнят войската с достатъчно хора
  • Ниското заплащане прави професията нежелана. Голяма ножица в сумите се отваря заради тези, които вземат заплати и пенсии
  • Чистят пенсионерите от армията поетапно, за да не се отвори още по-голяма нужда от кадри

Армията ще трябва да намери 6 хиляди военни в следващите 10 г., за да успее да изпълни Програмата за развитие на отбранителните способности на въоръжените сили до 2032 г. Според нея те ще трябва да поддържат обща численост не по-малка от 43 000 души, в това число 3000 души доброволен резерв.

За нуждата от толкова войници се разбира от изказване на министъра на отбраната Драгомир Заков на заседание на Министерския съвет от началото на месеца. Стенограмата от него бе публикувана едва вчера.

На това заседание за заплати в армията бяха отпуснати още 100 млн. лв. Те са за за изпълнение на конкретен план за преодоляване на дефицитите от отбранителни способности в направление човешки ресурси и поетапно преодоляване на дисбаланса в доходите на служителите на МО. Планът е в две части.

"Първата част е преодоляване на дефицити на отбранителни способности в областта на човешките ресурси. Тук говорим за доста сериозния некомплект в армията в размер на около 6 хиляди военнослужещи спрямо определената численост от Народното събрание от Програмата за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили 2032 г."казва Заков пред министрите.

"Трябва да се предотврати загубата на личен състав, за сведение – през последните, грубо казано месец и половина, съм подписал рапорти за около 70 военнослужещи да напуснат армията, това са изцяло млади военнослужещи във войнишкия, сержантския състав и младши офицерски състав. Причините са: с възстановяването на икономическата активност след COVID Министерството на отбраната няма как да бъде конкурентно на частния сектор, като възнаграждение и вследствие на това губим кадри, има изтичане на кадри при наличие на некомплект вече във въоръжените сили", допълва той.

От друга страна, втората част от плана, е свързана с преодоляване на някои системни грешки по отношение на възнагражденията и натрупване на някои несправедливости. Факт е, че има използване на законова възможност за едновременно получаване на пенсия и заплата от част от служителите, което води до осезаем дисбаланс в доходите.

 Това се засилва с вдигането и на пенсията в момента. За целта ние сме идентифицирали поетапни мерки, с които това да се преодолее. Това е много чувствителна тема в армията, въобще в системата на Министерство на отбраната, но мисля, че този въпрос може да се реши, да започне да се решава. Това, което не бива да се допуска е поголовно, да го кажа така – в къс срок изпълнение на подобни мерки, тъй като може да се стигне наистина до загуба на способности при наличие на некомплект от 6 хиляди души и масово прекратяване на договори на военнослужещи, например упражнили право на пенсия. Това може да доведе до сериозна загуба на способност. Затова, ние сме предвидили такъв поетапен подход, обяснява Заков.

Министърът на отбраната подчертава и, че в последните 2 месеца не е разрешавал на ръководни длъжности да бъдат назначавани служители, било то цивилни или военнослужещи, които са упражнили право на пенсия. Изключение прави само Военномедицинска академия, където "имаме светила в медицината", но и за военните университети, подчертава Заков.

Става дума за преподаватели в военните училища, и някои длъжности във ВВС, които са критични и там има недостиг на кадри дори и на пазара на труда. Крайната цел, дългосрочната цел е вместо да се стига до допълнително намаляване на числения състав на Въоръжените сили, да се попълни некомплекта и разбира се да има ясна перспектива пред младите военнослужещи за нормално и предвидимо кариерно развитие, а не запушване на системата, каквото има в момента, казва министърът.

В първите месеци на 2022 г. в изпълнение на тези мерки са прекратени служебните трудови правоотношения с над 700 служители, включително и на такива придобили и упражнили право на пенсия по условията на Кодекса за социално осигуряване, става ясно от изказването му.

До края на годината обаче се очаква все пак недокомплекта да започне да се попълва, а и заради повишаване на възнагражденията, на служба да се върнат и част от военните.

 Най-грубо казано – влизат млади войници, пенсионираните излизат от системата, което мисля, че е естествения ход на нещата, заключва пък вицепремиерът Асен Василев в края на отчета на Заков.