Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ВИКТОР ОРБАН
ВИКТОР ОРБАН

Унгарският премиер призова за преговори и неутралитет

Нямаше да се стигне до конфликт в Украйна, ако на власт все още бяха Доналд Тръмп и Ангела Меркел. Това обяви унгарският премиер Виктор Орбан в румънския университет “Тушаваньос” в град Бъйле Тушнад, където има голяма унгарска общност. По отношение на руската инвазия той намеси и падането на редица правителства на Стария континент. “Европа има проблем, икономически проблем, но и политически, тъй като правителствата падат като домино блокчета. От началото на войната паднаха правителствата на Великобритания, Италия, България и Естония. А есента още не е настъпила”, заяви унгарският лидер.

Орбан е на мнение, че за да се прекрати войната, трябва европейските институции да променят цялостно стратегията си. Необходимо е да се изготви добро мирно предложение и фокусът да бъде насочен към воденето на преговори за мир, а не върху спечелването на конфликта. По думите му те трябва да се осъществят между Москва и Вашингтон, без да се намесва Киев. Крайнодесният премиер изрично посочи, че санкциите срещу Русия не дават желания ефект. Той оприличи сегашната политика на ЕС на шофиране на автомобил с четири спукани гуми, като каза, че за него е абсолютно ясно, че войната няма да бъде спечелена по този начин, защото

надмощието на Русия е явно

Относно сегашната западна стратегия Орбан поясни, че е изградена върху четири възможности. Първата е Украйна да спечели войната с Русия с помощта на натовски оръжия. Втората е санкциите да отслабят Москва и да дестабилизират нейното ръководство. Другите две са базирани на надежди, че санкциите ще навредят повече на Русия, отколкото на Европа, и че светът ще се обедини в подкрепата си за Стария континент.

Преизбраният през април премиер подчерта, че Унгария, а и съюзът, трябва да стоят настрана от войната в съседна Украйна. Орбан неведнъж е казвал, че Унгария не желае да подкрепя европейските ембаргови мерки или ограничаването на вноса на руски газ, защото това ще навреди в частност на икономиката на страната му.

Особено възмущение в цяла Европа предизвика консервативният ултранационалистически лидер, когато заговори за опасността от изчезване на нациите заради “смесване” на европейско и неевропейско население. Той идеализира несмесената унгарска раса, като посочи, че “Западът е разделен на две”, защото страните, в които се смесват европейски с неевропейски народи, “вече не са нации”. “Ние, унгарците,

не сме смесена раса... и не искаме да станем”,

каза той, с което предизвика огромно обществено недоволство.

“Говоренето за расова или етническа “чистота”, особено в такъв смесен регион като Централна и Източна Европа,

е чиста заблуда и е опасно

Какъвто е и г-н Орбан”, написа румънският евродепутат Алин Митуца в туитър по повод твърденията на крайнодесния премиер.

Каталин Чех, евродепутат от унгарската опозиционна партия “Моментум”, също побърза да разкритикува речта му. “Неговите изявления напомнят за време, което мисля, че всички бихме искали да забравим”, каза тя, като уточни, че такива изказвания показват истинския цвят на режима.

Освен критики относно западната военна подкрепа за Украйна Орбан се описа като най-големия съюзник на Русия в ЕС. “Колкото повече модерни оръжия НАТО даде на украинците, толкова повече руснаците ще прокарат фронтовата линия напред... Това, което правим, е да удължим войната”, каза унгарският лидер.