Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Двуседмичната заболеваемост от COVID-19 у нас вече достигна 248,43 на 100 хиляди души. А от сайта на Центъра по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) са премахнати цветовите зони, които указват нивото на разпространение на коронавируса по области.

Данните на единния информационен център за коронавируса обаче показват, че нови пет области (Габрово, Перник, Силистра, София област, Стара Загора) са в червената зона с над 250 заразени на 100 хиляди души. Те се присъединяват към останалите три (Бургас, Варна и София-град), които също са в червено. Останалите са в жълтата зона с под 250 заразени на 100 хиляди души. А зелената зона (под 100 заразени на 100 хиляди души) изчезна от COVID картата на страната, тъй като нито една област не е в нея.
Няма промяна в картата на епидемичната обстановка по региони, показва справка на DarikNews.bg.

Всички региони, без северния централен Регион 2 (Плевен, Русе, Ловеч, Габрово и Велико Търново), са в зеления Етап 1. 5-дневната прогноза обаче показва, че се очаква и той да влезе в първия етап.

Етапите са разписани в актуализирания План за справяне с пандемията. Той предвижда при влизане в Етап 1 да се въвеждат общи противоепидемични мерки, сред които носене на маски в здравни, лечебни и социални заведения, спазване на дистанция и завишена хигиена, работа от разстояние там, където е възможно. Предвижда се и провеждане на засилен сутрешен филтър в образователни и детски заведения, както и в институциите за предоставяне на социални грижи.

Мерките ще бъдат въвеждани със заповеди на Регионалните здравни инспекции, а ако един регион влезе в Етап 4, ще се налагат мерки на национално ниво.