Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ген. Атанас Атанасов. Кадър БНТ
Ген. Атанас Атанасов. Кадър БНТ

"Ние от ДБ ще бъдем гарант, че следващият шеф на КПКОНПИ, който ще бъде избран, няма да бъде свързан с Държавна сигурност. Защото при следваща проверка на кандидатите, които и да са те, ако има такъв, ние няма да гласуваме за него. Иначе цялата тази история беше бягане пред вятъра. Цял ден атакуваха Бойко Рашков, а аз не знам дали той ще бъде кандидат - трябва да го внесат. Като го внесат и проверят и ако е бил свързан с ДС, няма да бъде шеф на КПКОНПИ с нашите гласове", каза Атанас Атанасов от "Демократична България".

По време на гласуването на процедурата за избор на кандидати за шеф на КПКОНПИ от коалицията не подкрепиха предложение на ГЕРБ-СДС да се въведе условие за информация относно принадлежността към Държавна сигурност на кандидатите за поста. 

Христо Иванов обаче обясни, че причината е била, че предложението не е било юридически издържано.

Бяха направени няколко предложения и ми направи впечатление, че те бяха издържани. Смесваха се неща, които са недопустими и противоречат на практиката на Конституционния съд, с абсолютно объркани термини като това, че прокуратурата е воализирана структура, с неща, които са излишни, обясни Иванов.

Текстовете, които изискват всички кандидати да бъдат проверявани, съществуват и то по наши предложения. Предложенията бяха абсолютно нескопосани. Нямаше нито едно елементарно юридически издържано предложение. Бяха излишни, противоконституционни и абсолютно сбъркани като текстове. Дори не си бяха направили труда, решавайки да правят пропаганда от това, едно юридически издържано предложение да направят, каза още той и също заяви, че гласовете на народните представители от коалицията ще зависят от проверки на кандидатите и че няма да подкрепят лица, свързани с ДС: "Проверки на кандидатите ще има по силата на общите изисквания на закона. ДБ няма на гласува за лица, които бъдат обявени от компетентната комисия за това като принадлежни към Държавна сигурност. Ще формираме нашето гласуване на база тази проверка".

"Демократична България" няма кандидат за поста. Предложенията за шеф на комисията могат да бъдат представени в 14-дневен срок.

ХРИСТО ИВАНОВ Снимка: Йордан Симеонов
ХРИСТО ИВАНОВ Снимка: Йордан Симеонов