Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Лекарят, заловен във вторник да шофира дрогиран с кокаин, е бил освободен от ареста с постановление на прокуратурата. Мотивът е, че ще е по-полезен на свобода заради професията си, научи “24 часа”. Детският ортопед е с мярка за неотклонение “подписка”. Той е с чисто досие, няма нито осъждания или висящи дела, нито криминални регистрации.

Лекарят работи в столичен медицински център. Спрян е за проверка около 10,30 ч сутринта на АМ “Струма” на кръговото кръстовище за Банкя. Полицаите го тествали с дрегер, който отчел употребата на кокаин. Освен че практикува, мъжът, чието име се пази в редакцията на “24 часа”, е и университетски преподавател. От МВР го задържаха за 24 часа. Прокурорът го обвинил за шофиране след употреба на дрога. Ако бъде признат за виновен, медикът може да получи до 3 г. затвор.

Разликата при дрогираните и пияните шофьори е записана в закона. Първите шофират “след употреба”, а вторите - “под влиянието на”.

При алкохола се измерва стойността на количеството алкохол. Така например до 0,5 промила няма наказание, а от 0,5 до 0,8 е административна глоба 500 лева и без книжка за 6 месеца. И двете санкции са двойни при шофьори, хванати да карат с между 0,8 до 1,2 промила алкохол в кръвта. Повече от 1,2 промила вече е престъпление.

При наркотиците обаче не се измерва концентрация, както и дали човек е под тяхното влияние, а дали ги е употребил. Дрогата остава по-дълго в кръвта. Затова много шофьори се оплакват, че са ги хванали да карат след употреба на марихуана, която реално са изпушили преди ден, два или повече. Този подход е познат като “нулева толерантност” и освен в България се прилага и в Италия, Франция, Литва, Латвия, Полша, Португалия, Румъния, Словения, Швеция. Негова подразновидност е “нулев толеранс с гранични стойности”. При този подход са фиксирани числени стойности за отделните наркотични вещества или техни метаболити в кръвта с определен от закона минимум.

Въздействието е залегнало в правните системи на Австрия, Хърватия, Кипър, Унгария, Малта и Нидерландия. Там освен употреба се изисква дрогата да влияе на шофьора. Изследването на въздействие изисква специално подготвени специалисти за оценка на субективни показатели, както и комплексно разглеждане на лабораторни резултати от изследване на кръвта с оценка на въздействие.

.

Тестват шофьор по време на акцията, която продължава вече две седмици.
Тестват шофьор по време на акцията, която продължава вече две седмици.