Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Георги Семерджиев. От фракцията привърженици на "Левски" - "София-Запад" обявиха, че той няма нищо общо с организацията.
Георги Семерджиев. От фракцията привърженици на "Левски" - "София-Запад" обявиха, че той няма нищо общо с организацията.

Преди 26 години на автобусната спирка пред Полиграфическия комбинат на бул. “Цариградско шосе” в София ми се случи много екстремна среща с човек като неуспешния футболист, но успешен пътен убиец Георги Семерджиев.

На негово място на волана стоеше жена, изпила литър вино и засилила се с колата си надолу към Орлов мост по булеварда. Точно там, на спирката, ние се опитвахме да хванем такси, когато тя ни връхлетя със скорост от около 80 км в час според техническата експертиза по делото. Има хора, които могат да разкажат от първо лице за сблъсъка. Но аз не съм от тях. Аз съм летял във въздуха около 10-12 метра от булеварда към локалното платно. Мислех си, че излизането от обувките при сблъсък е шега от анимациите. Но се оказа, че в живота кинетичната енергия прави точно това, когато видях снимки от мястото на удара, при който бяха останали на място само обувките ми.

Не знам дали знаете какво е да те удари кола с 80 км в час? Как се чупят най-здравите кости в организма и кои оцеляват? Аз лично от този удар се лекувах повече от 18 месеца - с външен фиксатор, гипс и на финала операции… Лекуваха ме всички травматолози от “Пирогов”, които са ми приятели и до днес.

Защо разказвам всичко това — защото такива като Семерджиев с мощен коктейл от дрога и нашето момиче с виното винаги ще ги има — моята случка е от 1996 г., новата със Семерджиев е от 2022. В тези 26 години нищо не се е променило и по-неприятното е — изглежда, че нищо никога няма да се промени.

Изглежда, че все едно няма МВР, няма никакъв респект към нормалността и правилата. Всяка седмица в София “домашни любимци” в скъпи коли мачкат хора на пешеходни пътеки. Депутатите в Народното събрание, понеже са немощно глупави, само вдигат глобите, но никой не намира механизъм как те да се събират ефективно, за да те заболи и повече да не нарушаваш.

Скопено беше правосъдието ни през 1996 г., скопено е правосъдието ни и днес… Но в резултат на дългото натрупване на беззаконие ситуацията постоянно се влошава.

Неефективното правосъдие и дълбоката морална и ценностна криза в България са причина за все по-чести драстични и нагли престъпления с герои като футболиста Семерджиев. В тази ситуация страната ни не може да си позволи повече законово осъдените да излежават само най-тежкото наказание от всички присъдени им за различни престъпления. Знаете, че това са съдебните правила в страната ни — подсъдимият получава понякога и по 2 или 3 присъди за различни престъпления по едно дело, но му се налага само най-тежкото от тях. Когато излежи 2/3 от него, той пуска молба за условно предсрочно освобождаване и излиза от затвора. Нежно като погалване по бузата, нали?

Аз лично не мисля, че в упадъка и безвластието, в което пропадаме все по-дълбоко, това гальовно отношение особено към нагли престъпници трябва да продължи. Те трябва да излежават накуп всички присъди, за да получават адекватно на справедливостта и обществените очаквания наказание и да се върне респектът към закона, държавността и правилата.

Двойният убиец Семерджиев е чудесен пример — той има общо 4 обвинения. За катастрофата, в която уби Христина и Хариет, за използване на фалшива шофьорска книжка (отнета при това), за притежание на наркотици, за шофиране под влияние на дрога и ползване на фалшиви номера на автомобила. Той е силен пример за тотално безразличие към властта, законите и правилата и в същото време обвързване с представители на правоохранителните органи — полицията и прокуратурата, които прикривайки го, го насърчават да натиска докрай газта на безразсъдството и простотията си.

Как според вас Семерджиев може да бъде “поправен” с действащите правила на правосъдната система в България?

Никак…