Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Най-тежката мярка за неотклонение - "задържане под стража" наложи днес Старозагорският окръжен съд на 65-годишния Ч. М., привлечен като обвиняем за опит за убийство, съобщиха от съда. Мъжът е от Стара Загора.

Спрямо него е повдигнато обвинение за това, че на 17.07.2022 г., неделя, в Стара Загора е направил опит умишлено да умъртви 41-годишния Г. А от Казанлък., като деянието е останало недовършено поради независещи от дееца причини и извършено в условията на опасен рецидив. Пострадалият е открит в безпомощно състояние на улицата с прободни рани и настанен веднага в болница с опасност за живота.

За това престъпление законът предвижда наказание от 15 до 20 години "лишаване от свобода", "доживотен затвор" или "доживотен затвор без замяна".

Съдът прие, че в хода на разследването са събрани достатъчно доказателства, от които да се направи обоснованото предположение, че Ч. М. е извършил престъплението, в което е обвинен. Съдът счете, че е налице реална опасност обвиняемият да се укрие или да извърши престъпление, тъй като е многократно осъждан, включително и за точно такива тежки престъпления против личността, с лоши характеристични данни е – не работи, живее като скитник и обитава самоделна барака, изградена на обществен терен. След деянието, мъжът около един ден се е укривал от органите на полицията, а при задържането му, у него е открит ножът, използван за престъплението. За да наложи най-тежката мярка за неотклонение, съдът отчете високата обществена опасност на деянието и дееца.

Определението на съда подлежи на обжалване с частна жалба и/или протест пред Пловдивски апелативен съд в 3-дневен срок.