Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Виктор Вълков (в центъра в средата) и Любен Гоцев (в гръб) бяха стожерите на митичния кръг "Монтерей".
Виктор Вълков (в центъра в средата) и Любен Гоцев (в гръб) бяха стожерите на митичния кръг "Монтерей".

Той пред “168 часа”: Това няма значение, важното е да не прекъснем традицията

Вторнишките сбирки ще продължат

Митичният кръг "Монтерей", за който се твърди, че е свръхвлиятелен в политическите среди, ще обядва отново редовно и след кончината на неговите доайени Любен Гоцев и Виктор Вълков, категорични са участници в прочутите вторници в ресторанта в столичния кв. "Изток".

Виктор Вълков, който почина на 6 юли, ходел почти до последно на обяда в легендарната кръчма. Едва 2-3 седмици преди края престанал да се появява при приятелите си.

Кой обаче ще поеме лидерските функции, когато двамата бивши външни министри вече са покойници?

Според запознати в ролята вече е влязъл бившият директор на Националната служба за сигурност, разузнавач и бивш заместник-директор на ДАНС Иван Драшков.

"168 часа" се свърза с него с питане той ли ще е вече домакинът на срещите.

"Започват вече приказки, но този въпрос няма значение. Важното е да продължим традицията, да се събираме по приятелски, да си кажем по някоя приказка, но без Виктор Вълков и Любен Гоцев няма да е същото." Драшков бе категоричен, че кръгът ще продължи вторнишките сбирки. "Може да се получи, може и да не се получи. Който е по-свободен, той ще се обажда на другите за мястото на срещата. Досега Виктор Вълков ни телефонираше с информация - във вторник сме в "Монтерей" или в "Генуа". Това го държеше на пулса на живота."

Вторнишките сбирки ще продължат, но без Любен Гоцев и Виктор Вълков няма да е същото, казва Иван Драшков.
Вторнишките сбирки ще продължат, но без Любен Гоцев и Виктор Вълков няма да е същото, казва Иван Драшков.

Бившият разузнавач повтори тезата, която приживе и Любен Гоцев, и Виктор Вълков поддържаха - че около кръга витаят легенди и му се приписват функции, които не отговарят на истината.

"Срещаме се хора от службите и дипломати, повечето от нас сме с много познати - допълни той. - Българинът понякога си прави изводи за събиранията, които често се оказват погрешни. Обича да гледа конспиративно на нещата, без да има основание."

На въпрос как са се появили слуховете за ролята на кръга "Монтерей" в политиката и бизнеса на страната, Иван Драшков отговори, че тезата се е наложила още откакто се провеждат тези вторници. Журналистите според него са тези, които търсят интригата и поддържат интереса на обществото към темата.

Истината е, че никой никога не се е похвалил, че монтерейци са го издигнали на даден пост или че са предпочели друг кандидат заради техни протекции. Факт е обаче, че има много хора, които са се опитвали да влязат в кръга или поне да общуват с легендарните генерали, полковници и дипломати.

Според запознати членовете на елитния клуб още преди години обичали митовете, които се разказват около тях. Харесвало им да ги смятат за топвлиятелни фигури, които с едно обаждане или една среща могат да решат въпроси, които иначе трудно се придвижвали.

"Никой не е решавал никакви въпроси - каза приживе Любен Гоцев в интервю за "24 часа". - Първият елементарен въпрос е: ако има конспирация, никой няма да отиде в кръчма да я прави тази конспирация. Ще се отиде в някоя вила, в някоя къща някъде в Балкана."

А пред "168 часа" Виктор Вълков също отричаше монтерейци да са имали отношение към политиката в България: "Абсолютно не е вярно. Ние първо не сме кръг, а сме елипса и вече не ходим в "Монтерей", защото го прекръстиха. Обядваме на същото място, но очевидно подмяната на имената още не е приключила и до ден днешен." Това беше в краткия период, в който "Монтерей" бе прекръстен на "Модера".

Собственикът обаче бързо разбра, че повече ще спечели, ако върне старото име на ресторанта.

Приживе Любен Гоцев сподели пред "168 часа", че никога не е бил част от задкулисието. "Да, моята биография наистина е малко сложна и някои хора смятат, че дърпам конците. Винаги съм бил на първа линия. И като шеф на щаба на БСП, и като външен министър, и като заместник-началник на Първо главно управление на ДС, и като първи зам.-министър на МВР. Винаги съм бил на легитимни публични постове и никога не съм се крил", каза Гоцев.

Той допусна, че може би има задкулисие, но това не са хората, които се споменават в медиите, а други, които имат нужда да стоят в сянка, за да правят политика и бизнес, както им харесва. Гоцев не спомена имена, макар че допусsна, че сред тях може би има и такива, които не живеят в България. А според него легендите за кръга "Монтерей" и че бивши служители на ДС дърпат конците у нас са започнали от времето на СДС и след това били подети от конспиратори вляво.