Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Пентагонът: НIMARS оказват значително влияние в конфликта. Русия може да внесе дронове от Иран

Mиналата седмица украинските сили взривиха руски оръжеен склад в град Нова Каховка в Херсонска област на Украйна. В докладите се казва, че ракети на високомобилни артилерийски системи (HIMARS) са били "изстреляни от тръби, монтирани в задната част на осигурен от САЩ камион" срещу най-големия руски оръжеен склад в областта. Ударът на HIMARS доведе до множество зрелищни експлозии, преди базата да изчезне в пламъци.

В продължение на много месеци след началото на войната Украйна последователно искаше от САЩ и други западни страни да й доставят HIMARS. След седмици на обсъждане САЩ най-накрая

изпратиха

първия транш

от тези ракетни системи в края на юни.

Скоро след това министърът на отбраната на Украйна Олексий Резников коментира със задоволство: "Лятото ще бъде горещо за руските окупатори. И последното за някои от тях".

Оттогава САЩ са доставили осем HIMARS с обещанието да изпратят още четири. Но дори и този ограничен брой от новите оръжия има толкова значително въздействие, че според съобщенията от края на юни до момента украинската армия е унищожила цели 12 оръжейни склада на противника, в които са съхранявани общо до 25% от струпаните муниции край фронтовата линия. В тази връзка The New York Times пише, че дори руснаците "неохотно са признали тяхната сила и точност".

Нещо повече - страхът от новите американски установки също предизвика объркване. В превъзбудата руски противоракетни системи вече

откриват огън по всичко, което

лети в небето

Така според информация, придружена от видео, в украинските канали на Telegram на 17 юли в района на Алчевск в окупираната Луганска област те свалиха свой свръхмодерен изтребител бомбардировач Су-34М. Трите окачени резервоара на "краля на бързите самолети при полети на дълги разстояния", както наричат още руския изтребител, събират общо 18 тона гориво. Според открити източници експортната цена на 1 брой Су-34 е 50 милиона долара.

"Руснаците са изстреляли ракета, струваща 10 милиона долара, за да свалят собствен самолет, струващ 50 милиона", пише по този повод потребител в туитър.

Всичко това показва, че в момента HIMARS са ключови за отбраната на Украйна, особено след като запасите от въоръжение от съветската епоха намаляват.

Те са произведени от американския отбранителен конгломерат Lockheed Martin. Въпреки че HIMARS изглеждат подобни на ракетните установки на руската армия, те са много по-точни и трябва да се използват по-консервативно, за да се пестят боеприпаси.

Най-голямото предимство на HIMARS пред други форми на артилерия е тяхната далекобойност. Досега украинските сили умело използват обхвата от 80 км в своя полза по отношение на насочване към целите. Те систематично и стратегически

удрят руски снабдителни линии,

командни пунктове, боеприпаси и логистични складове, за да ограничат кампанията на Русия в Източна Украйна. Това позволява на украинската армия да я използва от далечни места, които не са податливи на руски контраатаки.

Типичната система M142 HIMARS е с дължина 7 метра, ширина 2,4 метра и височина 3 метра. Тя изисква малък екип за поддръжка на системата, който само за няколко минути може да извади и замени използваната ракета с нова.

Като се има предвид необходимостта от разумно използване на HIMARS заради ограниченото снабдяване с боеприпаси, украинските войници "изстрелват една или две управляеми ракети по складове за боеприпаси или командни пунктове, често през нощта, и ги държат доста далеч от фронтовите линии, за да ги защитят", цитира New York Times военни анализатори.

На свой ред представители на Пентагона обявиха, че HIMARS оказват "значително влияние" върху конфликта. И наистина бойните действия в Украйна се променят с часове. След превземането на Северодонецк и Лисичанск опитите на руската армия да премине в мащабно настъпление се провалят един след друг, а украинската армия нанася мощни удари.

Ето какво пише по този повод руското издание "Новая газета. Европа":

"В Кремъл бяха убедени, че Путин, имайки

смазващо превъзходство

в техника и боеприпаси (на всеки украински снаряд се падат по 20 руски), ще наложи война на изтощение на Украйна и ще я спечели. Последната седмица разби тази илюзия. Руският фронт, или по-точно неговият тил, на дълбочина 60-80 км гори в пламъци".

"Вече е ясно: не горят просто складовете, а гори руската офанзива - пише още руският опозиционен вестник, който по принуда вече излиза в чужбина. - Това е горящата сталинска военна стратегия, възприета от генералите на Руската федерация: да се настъпва с

пушечно месо

зад огнен вал,

хаотично, безцелно стреляйки по площадите и жилищните сгради. След превземането на Лисичанск руските войски преминаха в настъпление по всички фронтове (това беше, след като Путин обяви "оперативна пауза"), но веднага бяха посрещнати с невиждан огън."

Освен това изданието подчертава, че целевият украински ракетен обстрел по складове е в рязък контраст с руския, който използва скъпи ракети, за да поразява жилищни комплекси, търговски центрове и мирни граждани.

Цитиран е и военният експерт и бивш пилот, полковникът от въоръжените сили на Украйна от резерва Роман Свитан, който очаква украинската армия

да премине в настъпление,

след като унищожи всички складове.

HIMARS има редица изключителни предимства пред руските системи. Първо, американският ракетен комплекс е мобилен като обикновен камион. Това означава, че HIMARS се движи по нормален път, тръгва към позиция, изстрелва ракети и веднага се премества с висока скорост. Трудно е да го поразиш. Второ, ракетите GMLRS, изстреляни от HIMARS, се насочват от GPS и поразяват изключително точно целта.

Това ги отличава от руските "Торнадо", "Град" и "Ураган", с които Москва се гордее. Трето, HIMARS, отново за разлика от руските Smerchs, не се нуждае от пусково-зареждаща установка. Той просто отива до мястото, където блокът с ракети лежи на земята, вдига го и е готов за залп.

Според традиционната си тактика руската армия изгражда гигантски складове на 60 км от фронта и транспортира всички боеприпаси оттам с камиони. "60 километра преместване - казва по този повод Алексей Арестович, съветник в президентската канцелария на Володимир Зеленски, - офанзива за руската армия вече ще е възможна само ако камионът успее да направи три рейса за един ден."

По този начин се потвърждават предвижданията, че съвременната мрежово-центрична война превъзхожда видимо сталинската концепция

от 1941 г.,

която използва руското командване: залп от огън плюс пушечно месо. И второ, Путин не успя да превърне тази война в позиционна, както искаше, защото позиционната война предполага, че врагът вижда само фронтовата линия и не може с приемлива точност да удари ключова военна инфраструктура зад нея.

"Каква военна машина е построил Путин - пита Арестович саркастично, - ако четири HIMARS могат да я ликвидират?"

Логично, новото оръжие предизвика напоследък ентусиазъм в Украйна. Украинският музикант Тарас Боровок, който преди записа песен, възхваляваща дрона Bayraktar, издаде нов сингъл - този път за HIMARS. Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна побърза да сподели видеоклипа в официалния си профил във фейсбук.

Косвено Русия също призна предимствата на HIMARS, като Сергей Шойгу, министърът на отбраната на Кремъл, призова военните да дадат приоритет на унищожаването на този вид оръжия.

На фона на това се появи и информация за възможен технологичен

отговор от страна

на Русия

- закупуване на ирански дронове, които също могат да повлияят на хода на войната. И макар Кремъл официално да отрече подобни намерения, Джейк Съливан, консултант по националната сигурност на Джо Байдън, разгласи, че Техеран вече има готовност да даде няколкостотин безпилотни летателни апарата. Освен това според американски източници от разузнаването е възможно от средата на юли руски бойци да се обучават в Иран за работа с въпросните дронове.

По информация на Вашингтон Иран е показал дроновете на руски официални лица на летище Кашан на 8 юни и 15 юли. В тази връзка бяха публикувани и сателитни изображения на дронове Shahed-191 и Shahed-129, които са в полет, докато транспортен самолет на руската делегация е на земята. От своя страна иранският външен министър Хосеин Амир-Абдолахян побърза да увери, че Техеран избягва всякакви стъпки, които могат да доведат до ескалация в Украйна.