Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Наследникът му сега ­ Юрий Борисов,
е същият, който през 2018 г. поема и
поста му на вицепремиер, отговарящ
за военнопромишления комплекс

Президентът го обича, и то от дълго време”, твърдят приближени до Кремъл.

Противоречивият Дмитрий Рогозин бе освободен от задълженията си като ръководител на руската държавна корпорация “Роскосмос”. Очаква се да бъде повишен, като заеме позиция с още по-голяма власт във вътрешния политически кръг на Путин.

58-годишният Рогозин ще получи нова работа “своевременно”, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред държавната информационна агенция ТАСС. Той не предостави подробности, но изтъкна, че отстраняването му от космическата агенция не означава, че някой не е доволен от работата му там.

И как иначе - все пак Рогозин има най-важното, а именно обичта на президента Владимир Путин.

Meduza, независим рускоезичен новинарски сайт, цитирайки три източника, близки до Кремъл, съобщи, че Рогозин скоро може да бъде назначен да наблюдава сепаратистките региони и превзетите от Русия територии в Украйна.

Всички източници на новинарското издание добавят, че Рогозин и Путин са близки от много време. Президентът харесва язвителния стил и провокативните патриотични изказвания на националиста, с които той е ненадминат.

От началото на инвазията през февруари Рогозин редовно публикува ожесточени изявления в социалните медии. Той дръзко заяви, че на Русия ще отнеме само половин час, за да “унищожи” страните от НАТО в ядрена война. Дори намекна, че “Роскосмос” може да се оттегли от партньорството на Международната космическа станция (МКС) и да я накара да се разбие на Земята. И след като обяви, че Русия повече няма да доставя ракетни двигатели на Съединените щати, той добави, че астронавтите на НАСА могат да използват “метли”, за да стигнат до орбита.

Заради своята устатост Рогозин влиза в новините много преди руските войски да нахлуят в Украйна. Когато САЩ наложиха санкции на руската индустрия по време на инвазията в Крим през 2014 г., той каза, че заради този ход американските астронавти, които тогава разчитаха на Русия, за да излетят в Космоса, могат да използват “батут”, за да стигнат до орбита. Освен това, когато НАСА въведе международни усилия за стандартизиране на правилата за изследване на Луната, руският космически шеф се присмя на инициативата и оприличи лунните им планове на “инвазия”, подобна на войната в Ирак.

През последните месеци Рогозин прави все по-взривоопасни изказвания и сериозни заплахи. “Роскосмос” е изправена пред наказателни санкции и става все по-изолирана от останалия свят, тъй като други страни и космически агенции прекъсват връзките си с руската агенция - основен играч на МКС заедно с НАСА.

Русия и САЩ работят рамо до рамо на космическата станция, която е в орбита от 1998 г.

Двете агенции досега успяваха да запазят добро сътрудничество дори въпреки неудържимия език на Рогозин.

Наскоро обаче НАСА публично осъди действията на трима руски космонавти, които на борда на МКС позираха със знамена, смятани за антиукраинска пропаганда. Американската агенция категорично упрекна Русия, че “използва Международната космическа станция за политически цели, за да подкрепи войната си срещу Украйна”.

Дори у дома Рогозин успя да влезе в конфликт с Алексей Кудрин, един от висшите финансови служители на Путин, който изтъкна недостатъците в операциите на “Роскосмос”.

Путин назначава Рогозин да управлява затруднената космическа агенция на страната през 2018 г. Тогава някои експерти го описват като аутсайдер, който няма необходимото образование и опит за този пост.

Някога той е бил депутат от Държавната дума. Заемал позиции в руското правителство от десетилетия, включително три роли на председател на комитет между 1997 и 2007 г. От 13 юли 2002 г. до 20 януари 2004 г. е специален представител на Путин по проблемите на ексклава Калининград. От 9 януари 2008 г. до 23 декември 2011 г. е постоянен представител на Русия към НАТО в Брюксел, а от 18 февруари 2011 г. до 25 април 2012 г. е бил специален представител на президента на Русия по въпросите на сътрудничество с НАТО в областта на противоракетната отбрана. От 23 декември 2011 г. до 18 май 2018 г. Рогозин е бил и вицепремиер в руското правителство, като отговаря за военнопромишления комплекс.

Сменен е на този пост от Юрий Борисов, когато застава начело на “Роскосмос”.

Сега същият човек застъпва след него като генерален директор на “Роскосмос”. 65-годишният Борисов е заместник-министър на отбраната от 2012 до 2018 г. и отговаря за въпросите за превъоръжаването на руската армия, преди да наследи преди четири години поста на Рогозин.

В момента бившият вече вицепремиер поема юздите на “Роскосмос” в изключително деликатен момент. Въпреки че агенцията припомни при раздялата с Рогозин, че при неговото управление е извършила 86 успешни пуска поред, което е рекорд, и е завършила строителството на Руската орбитална служебна станция.

Изтъкнати са и ред други успехи, докато в същото време експертите казват, че руската космическа агенция потъва в сянката на своето минало и през последните години е претърпяла поредица от неуспехи, включително корупционни скандали и загуба на редица сателити и други космически кораби.

Изпращането на първия човек в Космоса през 1961 г. и изстрелването на първия сателит четири години по-рано са сред ключовите постижения на съветската космическа програма и остават основен източник на национална гордост в Русия.

С днешна дата изглежда, че страната се е отдалечила от фокуса върху изследването на Космоса, насочвайки енергията си към военно усъвършенстване на Земята, обяснява Асиф Сидики, професор и космически историк в университета “Фордъм” в Ню Йорк.

През 2021 г. Русия дори изстрелва ракета и унищожава един от собствените си спътници като част от антисателитен тест. Последствията са повече от 1500 парчета проследими отломки, които не само застрашават други сателити, но също така поставят в опасност астронавтите на борда на МКС - включително двама руснаци. Тогава държави и агенции осъдиха действието навсякъде. Но Русия не се извини. И сега с нахлуването в Украйна изолира страната повече от всякога.