Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Христо Иванов
Христо Иванов

От "Да, България" няма да настояват за промени в програмата и застават зад предложението на Асен Василев за премиер

Очакваме третият мандат да се разглежда като общ мандат и да се гледа като втори опит за първи мандат на ПП, да се излъчи кандидат за премиер от ПП и да се използва програмата, изготвена тогава. Това трябва да бъде общ колективен мандат отколкото някой да се опитва да налага своята идеологическа визия. Това каза Христо Иванов в кулоарите на парламента и подчерта, че говори от името на "Да, България", а не на цялата коалиция. 

"Демократична България" се състои от три формации, всяка от които продължава да си изяснява нейната позиция, обясни той, а вчера "Да, България" са имали национален съвет и са решили да получат мандат за разговори.

Ние нямаме никакъв проблем с предложението за премиер за Асен Василев и го подкрепихме още при опита за първи мандат. Трябва ни неутрален трети мандат, който просто да осигури управление на тази страна без да я хвърля в нови разделения. Ако на етапа на третия мандат не можем да се спогодим за програмата, която вече сме договорили, и се хвърлим в едно кампанийно говорене, то как можем да очакваме след една кампания в следващия парламент да правим някакви сглобки, смята Иванов.

Според него първо трябва да се види как ИТН изобщо ще бъдат включени в преговорите, а след това да чуем техните заявки. Ако пречката ИТН - ПП бъде отстранена, ще можем да водим по-конкретни разговори. Така че към този етап ние няма да товарим и без това сложната задача с наши предложения към програма, която само преди 10 дена сме одобрили.

На базата на тези критерии от ДБ ще вземат решения, когато има излъчен кандидат за премиер и видят, че програмата остава в сила. Оставаме на линия за разговор, но окончателни решения не са вземани, каза още Иванов.

Гледаме на предложението за Бойко Рашков като шеф на КПКОНПИ като нещо, което има смисъл.

Очевидно е, че основният проблем е между ПП и ИТН. Мандатоносителят трябва да намери начин да ги помири. Ако това не се случи, няма смисъл от последващи разговори.

Има проблем за нас, че третият мандат отиде в БСП, и затова казвам, че за нас ще бъде много важно до каква степен третият мандат ще бъде изпълнен като кризисен или като начин за собствена политическа изява. Всяка партия, която е мандатоносител, трябва да избира дали да състави правителство, което е колективно усилие или да си прави кампания.

Трябва да се признае моралното право на ПП да излъчат премиер и да не се влагат смисли в програмата, които не ги е имало или са разбиране само на една от политическите формации. Тогава ще може да се каже, че мандатът е изпълнен по един неутрален начин.

Ако ще се привличат други участници, техните гледни точки трябва да бъдат отразени в програмата. БСП трябва да спогодят ИТН и ПП, да бъде посредник и тогава ще можем да вземем решение как да подходим към възможността. Но големите въпроси са по линията ПП - ИТН.