Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Източник: Pixabay
Източник: Pixabay

Изборът на детски играчки трябва да бъде съобразен с развитието на детето, неговата възраст, пол, а при малко по-големите малчугани – с личните предпочитания. Играчките не само носят радост, но и помагат за развитието на вашето бебе. Те помагат за развитието на ума, координацията на движенията, слуха и речта. Но кои детски играчка съответстват на неговата възраст и какво е по-добре да изберете за момче и за момиче?

Защо е важно да съобразим възрастта с различните детски играчки

Децата учат по различен начин през различните периоди от своето развитие. Това, което е било вълнуващо за деца на 1 или 2 години, може да стане скучно за детето, когато вече е на 5. Понякога намирането на подходяща детска играчка, която да заинтересува достатъчно вашия малчуган, може да се окаже трудна задача. При избора на бебешки варианти наблягайте на такива, които да развиват различни умения през периода на израстване – слух, усещания, цветове и др. 

Детски играчки
Детски играчки

Съвети за избор на детски играчки според възрастта 

В съзнателна възраст децата също искат да участват в процеса на избор. Те често виждат различни неща по телевизията, които решават, че задължително трябва да имат. Родителите са тези, които трябва да преценят дали изборът им е подходящ или не.

Кои видове са подходящи за различните възрастови групи при малчуганите се оказва най-честия въпрос за всеки родител:

  • От раждането до 1 г. – бебетата на тази възраст все още не играят, но са им интересни всякакви форми, цветове и особено много предмети, издаващи звуци. Можете да заложите на музикални варианти, плюшени играчки с шумящи крайници или дори различни занимателни дървени модели. Спокойно можете да заложите на евтини неща от детския магазин, защото бебето ще се радва на почти всичко. На тази възраст е много по-лесно да му привлечете вниманието;

  • От 1 г. до 3 г. – както всеки родител знае, малчуганите на тази възраст вече са доста по-подвижни и се интересуват от механични игри. Има множество интерактивни модели, които биха привлекли лесно вниманието и интереса им. Също така не забравяйте факта, че на тази възраст децата вече започват да играят със свои връстници, така че е добре да вземете това под внимание, когато избирате нови детски забавления. Отличен избор тук са колички за момчетата или пък любимата на много поколения кукла Барби за момичетата;

  • От 3 г. до 5 г. – тук вече започва по-сериозното развиване на умствените способности на малчуганите, затова идеята за образователни игри е много добра. При малките принцеси можете да заложите на книжки за оцветяване или такива, които имат и текст за четене, докато детето рисува – те са прекрасни занимателни опции. Пъзели, роботи за сглобяване, Лего с повече части и други детски играчки, развиващи мисленето, са особено подходящи за тази възрастова група. Играчки от различни любими филмчета са предпочитани. Заложете на пъзел Пес Патрул или пък играта с карти и кубчета Paw patrol. С тези идеи със сигурност няма да сбъркате, защото всички деца ги харесват; 

  • От 5 г. до 10 г. – тук вече желанията и интересите на малчугана взимат превес над ситуацията и трябва да се съобразите до голяма степен с това. Освен с неговите интереси, трябва да вземете под внимание и безопасността. Дали е достатъчно голямо, за да разбере и осмисли това, което сте намислили да му подарите – нещо, което вие трябва да прецените. Тук вече подрастващите започват да проявяват интерес към колелото. Не забравяйте при такива покупки да се снабдите и с всичко необходимо за пълната безопасност при употребата на този тип забавления – каски, наколенки и др.

Добре е да имате наблюдения върху това, което вашият малчуган харесва, за да можете по-лесно да се ориентирате в нещата, които биха били за него освен интересни и занимателни, то и полезни за развиването на различни таланти.