Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Мажд Алгафари
Мажд Алгафари

Позамислих се върху определянето на цените на електроенергията, водата и газа.

Всъщност, едно дружество предлага да му бъдат одобрени цените на електричеството, водата или газа. Държавата от своя страна трябва да каже, дали е съгласна с тези цени. Нашите чиновници определят някаква цена, съгласно някакъв закон, която да защити интересите на дружеството, защото видите ли, това дружество е подало някакви разчети и, ако не бъдат одобрени цените има вероятност то да фалира или да не може да си покрива разходите. Демек, държавата защитава интересите на дружеството под прикритието, че всъщност защитава интересите на потребителите. Да, ама не. Да вземем за пример цената на газа. Само от началото на годината цената му се е покачила с над 100%. Ако държавата не бе одобрила исканите от дружеството цени, то то няма да може да посрещне разходите и да се справи с осигуряването на газ на държавата, бизнеса и обикновения потребител. Разбира се, нямам нищо против, държавата да се грижи за това дружество, защото то е част от нашата икономика. То трябва да има възможността да иска промяна в цената, защото му се увеличават разходите за съществуването му.

Но грижата на държавата спира до тук. Крайният потребител е част от държавата и нейното съществуване.

Дали държавата я интересува потребителя така, както я интересува дружеството? Защо и потребителя няма това право да поиска увеличение на приходите заради увеличението на разходите. Семейният бюджет е определена величина, която при вдигането на цената на нещо, той да може да я посрещне без това да се отрази на съществуването на семейството. Държавата не я интересува и не се грижи за съществуването на семейството /потребителя/, а иначе полага грижи за съществуването на дружествата. Няма закон, който да даде възможност на потребителя да поиска от някаква администрация, да одобри исканото от потребителят увеличение на приходите поради увеличение на разходите му.

Та, според мен, ние живеем в някакъв измислен и несправедлив свят, където дружествата са по-важни за държавата, отколкото хората - тях кучета ги яли. А, трябва да има баланс. Едва ли ще доживеем такава справедливост.

Приятна вечер: Мажд Алгафари

*От фейсбук!