Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Христо Мутафчиев
СНИМКА: АРХИВ
Христо Мутафчиев СНИМКА: АРХИВ

Актьорите не са готови за нови ограничения, казва той

"Колегите видяха, че COVID-19 отслабва, че залите на театрите са пълни отново, на никой не му се ще да има нови мерки, но има нещо, което е по-силно от нас и това е държавата - коментира Христо Мутафчиев в предаването на БНТ "Денят започва с Георги Любенов". - Когато тя наложи мерки, които подпомагат сектора, ние ще направим компромиси в името на обществото, всичко е въпрос на диалог.

Давам кредит на доверие на всеки, но се оказа, че затлачиха държавния сектор по отношение на изкуства, много колеги кандидатстват за финансиране, фестивалите им започват, а те още не знаят. Щеше да има регистър на свободните творци от времето на Боил Банов, да сте чули за него? Може да се направи за 2 месеца, ако има някой правилно разпредели задачите надолу. Дай да сложа моя човек!"

Според актьора няма да бъдат осигурени 36-те млн. лв. по мярката театрите да съществуват до края на 2022 г., защото  извънредното положение е отменено.

"Но публиката не се връща на 100% в залите и се оказва, че 30-40% са недофинансирани. Нека се кръсти тази помощ "допълнителна компонента за възстановяване на сектора след COVID-19", предложи Мутафчиев.

Браншът все още обмисля дали да излезе на протест,  да започне стачка или да се организира някаква акция. 

"Всички са недофинансирани", обобщи актьорът. 

Той недоумява и какво точно означава идеята за стандартизация в актьорската професия.

"Директорът има поглед кой колко работи - посочи Мутафчиев. - Колко главни роли имаш, колко пъти си играл в месеца, ако играеш миманс. Това са правила, които се разработват от директора и синдикалните организации. Това не е струг да го стандартизираш." 

Запитан дали очаква министърът на културата да е в кабинета при трети мандат, той бе категоричен: "Не, защото нищо не разбира, не се научи, не пожела да се научи, да вложи мисъл, за да разбере. Това е проблем на цялото правителство. Първите седмици то трябваше да се срещне с всички браншове, които създават нещо в тази държава, да разбера какви са им проблемите и да тръгнат да се решават. Затова логично си отиват."