Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ДИМИТЪР КОВАЧЕВСКИ
ДИМИТЪР КОВАЧЕВСКИ

Два дни македонският парламент обсъжда френското предложение

Обиди, нападки, освирквания и демонстративно късане на договори. Такава бе атмосферата за втори пореден ден в македонския парламент, където в петък до късно продължаваха дебатите за одобряване на преговорната рамка по френското предложение, чиято цел е старт на процеса по приемане на Скопие в ЕС.

Във втория ден от обсъжданията обаче демонстрации липсваха. На фона на масовите протести в четвъртък, на които имаше дори арестувани заради вандалски прояви, в петък по обяд пред народното събрание се събра само малка група, която впоследствие се разпръсна. Нямаше хвърляне на яйца или тоалетна хартия.

Увъртане, страх и примитивизъм - с тези думи управляващото мнозинство на СДСМ определи държанието на

опозицията, която нарече шефката на ЕК нацист

“Това е скандално, срамно и достойно за всякакво осъждане”, заявиха управляващите начело с премиера Димитър Ковачевски. Според тях подобно твърдение неизменно уронва престижа на страната пред ЕС.

През целия ден в парламента изразяването на мнение беше едностранно. Докато опозицията говореше, управляващите мълчаха и слушаха. Когато обаче трябваше да си разменят ролите, в залата се вдигаше непоносим шум от вувузели, тръби и свирки, с които ВМРО-ДПМНЕ целеше да попречи на депутатите от СДСМ да говорят.

Първа на трибуната се изправи Жаклина Пешевска, депутат от ВМРО-ДПМНЕ.

“Забихте ножа в сърцето на македонския народ

и от 2017 г. немилосърдно го въртите, за да кърви”, заяви тя.

Пешевска припомни, че в България са се чували закани и сериозни позиции за териториални претенции. Тя обвини управляващите, че са се надценили, а за сметка на това са подценили македонския народ. “В ХХI век ние имаме проблем със самоидентификация и самоопределяне и всичко това е заради вас -

глупави политици, готови от майка си да откраднат и да продадат.”

Депутатката се обърна и към шефката на ЕК Урсула фон дер Лайен с призив към европейските институции да се опомнят. “С този лист хартия вие искате да затриете македонския народ”, заяви Пешевска, след което първа скъса френското предложение, а други последваха примера ѝ.

По-късно Благица Ласовска, също политик от опозицията, се обърна към Павле Траянов - лидер на Демократическия съюз (ДС), и част от управляващото мнозинство. Тя го призова да не подценява интелигенцията на македонския народ и изтъкна, че Северна Македония е единствената кандидатка за членство в ЕС, на която са ѝ поставени подобни условия.

Депутатката обобщи, че е ясно на всички в залата, че заключенията по френското предложение няма да бъдат одобрени. Тя намеси и името на шефката на ЕК, като припомни, че това не е първото ѝ посещение в Северна Македония. Ласовска разказа, че през 2018 г. Фон дер Лайен отишла с Ангела Меркел, за да ги убеждава, че от тях се изисква единствено да си сменят името и всичко ще е готово, за да започнат преговорите за членство в съюза.

“30 години отстъпки, отстъпки...Още какво да дадем? - попитя тя и заключи: - И душата да си дадем, ще кажат, че и тя е българска”. Депутатката нарече Северна Македония морското свинче на ЕС.

Македонец протестира пред парламента в Скопие.
СНИМКИ: РОЙТЕРС
Македонец протестира пред парламента в Скопие. СНИМКИ: РОЙТЕРС